GASTRONOMIJA

 

Članovi istraživačkog tima:


Kontakt:

dr Dragan Tešanović, redovni profesor
tesanovic.dragan@gmail.com


Istorijat istraživanja:

Članovi Katedre za gastronomiju su pored nastavnih obaveza uključeni i u mnoge naučne aktivnosti. Naučna istraživanja su iz oblasti: hrane (proizvodnje i svih aspekata kvaliteta), ishrane (pravilne i alternativne; društvene i komercijalne) i gastronomije. Članovi Katedre su angažovani na IPA, republičkim i pokrajinskim projektima i pružaju usluge obuke o poslovanju po principima HACCP sistema u ugostiteljstvu, ali i druge obuke relevantne za kvalitet ugostiteljskog poslovanja u modernom društvu (uparivanje hrane i vina, metodi toplotne obrade hrane, senzorni kvalitet hrane i pića).


Projekati:

  • Poboljšanje kvaliteta i proširenje asortimana pekarskih i konditorskih proizvoda primenom lekovitog i aromatičnog bilja i njihovih izolata (2005-2007). Rukovodiac projekta dr Đorđe Psodorov.
  • Razvoj novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda sa lekovitim i aromatičnim biljem za potrebe pekarske industrije (2002-2004), rukovodilac: dr Đorđe Psodorov.
  • Standardizacija normativa jela u studentskim i učeničkim centrima Srbije, finansiran (2010-1011), rukovodilac: dr Dragan Tešanović.
  • Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (III 046009), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije (2011 – 2020), rukovodilac: dr Lazar Turubatović, dr Mirela Iličić.
  • EDEN 2015, Izbor gastro destinacije Srbije (2015), rukovodilac: Turistička organizacija Srbije.
  • Poljoprivredni, prehrambeni i gastronomski proizvodi u funkciji razvoja turizma Vojvodine usmerenog na autentičnu i zdravstveno bezbednu hrane, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2017 – 2018), rukovodilac: dr Bojana Kalenjuk.
  • Digitalni vodič kroz turističke atrakcije Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2017- 2018), rukovodilac: dr Mirjana Mikalački.
  • Efekti razvoja ruralnog turizma u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2018), rukovodilac: dr Kristina Košić
  • Rodna ravnopravnost u turističkoj privredi Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2018 – 2019), rukovodilac: dr Vuk Garača
  • Etničke grupe Vojvodine u 21. veku – stanje i perspektive održivost, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2016 – 2020), rukovodilac: dr Tamara Lukić, dr Milka Bubalo – Živković
  • Otpad u održivom ugostiteljstvu, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2019 – 2020), rukovodilac: dr Vesna Vujasinović
  • Kulturne vrednosti Ukrajinaca u Vojvodini u funkciji razvoja turizma, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2019 – 2020), rukovodilac: dr Bojana Kalenjuk

Odabarane reference:

  • Tešanovic D.,  Krasavcic M.,  Kalenjuk B., Portić M., Gagić S. (2014) The influence of the structure of employees on sensory quality of restaurants food. British Food Journal, 3: 87-101.
  • Tešanović D., Vuksanović N., Kalenjuk B., Vukić M., Gagić S. (2013) Danube tourist ships as an opportunity for export of agricultural and food products. Economics of Agriculture, 60(1): 179-194.
  • Tešanović D., Kalenjuk B., Tešanović D., Psodorov Đ., Ristić Z., Marković V. (2011) Changes of biochemical and sensory characteristics in the musculus longissimus dorsi of the fallow deer in the early phase post-mortem and during maturation. African Journal of Biotechnology, 10(55): 11668-11675.
  • Blešić I., Tešanović D., Psodorov Đ. (2011) Consumer Satisfaction and Quality Management in the Hospitality Industry in South-East Europe. African Journal of Business Management, 5(4): 1388-1396.
  • Radočaj O., Dimić E., Diosady L. L., Vujasinović V. (2017) Use of hull-less pumpkin (Cucurbita pepo-L) seed oil press-cake in gluten-free cookies: nutritional and mineral profile. Agro Food Industry Hi-tech, 28/2: 28-31.
  • Tešanović D., Vuksanović N., Kalenjuk B., Portić M. (2015) Tourist ships on the Danube as an opportunity for export of meat and meat products, Economics of Agriculture, 62/ 2: 527-542.
  • Vuksanović N., Tešanović D., Kalenjuk B., Portić M., Knežević M. (2017) Socio-demographic characteristics as determinants of differences in perception of local gastronomy. Economics of Agriculture, 64/1: 359-373.
  • Tešanović D., Krasavčić M., Kalenjuk B., Gagić S., Đeri L. (2018) The effect of the structure of management and employees on guest’s satisfaction of restaurant products and services. Economics of Agriculture, 65/ 3: 1193-1210.
  • Rabrenović B., Vujasinović V., Novaković M., Čorbo S., Basić Z. (2016) Uporedni prikaz nutritivne vrednosti hladno presovanih ulja semena uljane tikve (Cucurbita pepo L.) različitog porekla. Hemijska Industrija, 70 (1): 59-65.
  • Vuksanović N., Tešanović D., Kalenjuk B., Portić M. (2019) Gender, Age and Education differences in food consumption within a region – Case studies of Belgrade and Novi Sad (Serbia). Acta Geographica Slovenica, 59/2, 71-80.
  • Tešanović D., Banjac M., Kalenjuk B., Radivojević G. (2016) The impact of the names of dishes on the guest choice of restautrant food, SITCON 2016 – Singidunum Intenational Tourism Conference, Beograd: Univerzitet Singidunum, 30. Septembar, 2016: 169-173.
  • Kalenjuk B., Obrenović D., Radivojević G., Gašparovski G. (2019) Molekulana gastronomija kao važan segment modene gastronomije u ugostitestvu Srbije. Turističko poslovanje, 24.
  • Banjac M., Tešanović D., Cvetković B. (2017) The importance of the relations between agricultural facilities and hospitality facilities for the development of the region tourism. 17th Contemporary Trends in Tourism and Hospitalty „New spaces in cultural tourism“, 1-2 September, 2017. Novi Sad, Serbija.