OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE GEOGRAFIJE

MODUL

GEOPROSTORNI ANALITIČAR

Osnovne akademske studije Geografija (4 godine, 240 ESPB) 
Izlazno zvanje: Diplomirani geograf, sa bližim određenjem u Dodatku diplome –  geoprostorni analitičar.

Geoprostorni analitičar igra veliku ulogu u razvoju i planiranju održive budućnosti. Na modulu Geoprostorni analitičar, tokom četiri godine studija, stiču se znanja iz fizičko-geografskih i društveno-geografskih disciplina, regionalne geografije, ali i multidisciplinarnog sadržaja primenom geoinformacionih tehnologija. Takođe, na ovom smeru pronaći ćete odgovore na velika pitanja današnjice, kako upravljati i analizirati brojnim geoprostornim podacima u cilju održivog razvoja, kako analizirati i modelovati kompleksne pojave i predvideti moguće posledice po životnu sredinu i čoveka.

Tokom studiranja na OAS Geografija, modul Geoprostorni analitičar odvija se obavezna praksa u 3. i 4. godini u relevantnim institucijama, organizacijama i privrednim subjektima, gde svi studenti imaju priliku da učestvuju u radnim aktivnostima institucija i steknu neprocenjivo iskustvo.

Profesori i asistenti koji drže nastavu na modulu Georpostorni analitičar su rukovodioci projekata koji su usko povezani sa održivim razvojem, pametnim gradovima i obradom i vizuelizacijom geoprostornih podataka, a neki od njih omogućavaju i aktivno učešće samih studenata. Detaljnije o takvim projektima možete videti na sledećim linkovima:

Osim prakse u institucijama i privrednim subjektima, ono što ovaj smer čini jedinstvenim je i terenska nastava. Ona se odvija svake godine u maju mesecu i obavezna je za sve studente smera. Napravljena je sa zadatkom da studenti detaljno obiđu zemlju u kojoj studiraju, kao i region. U prvoj godini to je teren po Vojvodini, u drugoj zapadna Srbija, u trećoj istočna Srbija, a u četvrtoj jugozapadna Srbija i Republika Crna Gora. Za geoprostornog analitičara je ključno da doživi u prirodi ono što je naučio, tako da vas očekuju obilasci planina, reka, banja, vodopada, jezera, ali i kulturnih spomenika, muzeja i arheoloških lokaliteta.

 

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

A takođe i da se prijavite na naš newsletter, gde delimo najnovije naučno-popularne tekstove iz oblasti u kojima su naši profesori i saradnici usavršavani.