MASTER AKADEMSKE STUDIJE TURIZMA

MODUL

AVANTURISTIČKI TURIZAM

 

Master akademske studije Turizam (jedna godina, 60 ESPB) (u postupku akreditacije)
Izlazno zvanje: Master menadžer, sa bližim određenjem u Dodatku diplome – Avanturistički turizam

Turizam je dinamična industrija koja se neprekidno unapređuje, jer ima jasno definisan cilj – stvaranje najprikladnije turističke ponude koja će u potpunosti odgovoriti na zahteve turističke tražnje. Upravo je, na turističkom tržištu, prisutno izuzetno mnogo turističkih destinacija koje karakterišu specifični turistički atributi, a koje je neophodno pažljivo, samouvereno i hrabro organizovati i voditi. S toga, zaposleni u turizmu imaju važan zadatak, a to je da svojim stečenim znanjem, smelim i kreativnim idejama stvore idealne uslove na destinaciji koji će privući turiste. Dakle, ključ je da se prvenstveno privuku, a potom, kroz predstavljanje zanimljivih činjenica i saopštavanje prednosti destinacije u odnosu na konkurente, zadrže turisti.

Otud, uzimajući u obzir sve navedene poželjne osobine, kao i zahteve sa kojim se suočavaju zaposleni u turizmu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo donosi osveženje i novinu u plan i program i ponosno ističe novi MAS – Master akademske studije – Avanturistički turizam.

U sklopu ovog modula, oba semestra su organizovana tako da studenti pored obaveznih, imaju priliku da biraju i izborne predmete, a spram svojih afiniteta. Naime, tokom prvog semestra, predodređena su tri obavezna, kao i jedan izborni predmet. Upravo, studenti će, pohađajući nastavu iz obaveznih predmeta, imali priliku da se upoznaju sa fundamentalnim karakteristikama, neophodnim za uspešno turističko vođenje i organizovanje tura u prirodi, kao i specifičnostima uzajamnog odnosa između turizma i divljeg sveta. Sve navedeno, naučeno i savladano u studentskoj klupi, studentima će poslužiti kao temelje i neosporne kompetencije za uspešno obavljanje svih funkcija koje se nalaze u opisu posla jednog menadžera u turizmu. Zatim, treći obavezan predmet, pod nazivom Završni rad – istraživanje, predstavlja prvu fazu u pripremi konačnog, završnog master rada. Dakle, student će imati priliku da se oproba u ulozi istraživača, ali i da probudi svoju ljubopitljivost, kreativno razmišlja i rešava istraživačke probleme.

Kada je reč o izbornom predmetu u prvom semestru, studentima se pruža mogućnost da odaberu jedan od četiri ponuđena predmeta (Fotografisanje prirode, Održivi razvoj lovnog turizma u Evropi, Upravljanje projektima u turizmu i hotelijerstvu, Poslovni i akademski engleski jezik). Svaki od njih, studentima će poslužiti kao odlično sredstvo za proširivanje vidika, nadogradnju već stečenog znanja, kao i za zadovoljenje ličnih interesovanja.

Tokom drugog semestra, studenti su u obavezi da polažu tri obavezna, kao i dva izborna predmeta. Naime, prvi obavezan predmet će studentima usaditi važnost i osposobiti ih da na pravilan način upravljaju posetiocima u zaštićenim prirodnim dobrima. Naredni obavezni predmet se odnosi na Stručnu praksu. Dakle, studenti će imati šansu da demonstriraju i primene stečeno znanje, ali i steknu jasniji uvid u to kako zaposleni na konkretnom radnom mestu rešavaju svakodnevne zadatke, zahteve i probleme. Poslednji obavezan predmet, pod nazivom Završni rad – izrada i odbrana, odnosi se na drugu fazu u pisanju konačnog, završnog master rada. Upravo, ovaj rad, predstavljaće krunu jednogodišnjeg studiranja na master akademskim studijama i reprezentovaće svo akumulirano znanje koje je student vredno prikupljao pohađajući nastavu.

Naposletku, izborni predmeti (Geografske osnove aktivnosti u prirodi, Aktivni odmor u ruralnim sredinama, Ekstremni sportovi kao turistička ponuda, Menadžment prirodnih resursa u turizmu, Biciklistički i pešački turizam) u drugom semestru su tu da studentima nadograde stečeno znanje i prodube stručno znanje iz odabrane oblasti – Avanturistički turizam.

 

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

A takođe i da se prijavite na naš newsletter, gde delimo najnovije naučno-popularne tekstove iz oblasti u kojima su naši profesori i saradnici usavršavani.