
Kratka biografija:
Datum i mesto rođenja: 25.12.1985. Novi Sad
Osnovne studije iz gastronomije je diplomirala 2008. godine. Master rad iz oblasti hotelijerstva sa usmerenjem na gastronomiju je odbranila 2010. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma, odbranila u januaru 2014. godine.
Kontakt:
Tel: +381 21 450602
email: bojana.kalenjuk@dgt.uns.ac.rs i bojanakalenjuk@yahoo.com
Termini konsultacija: utorkom i četvrtkom od 11h do 13h, prvi sprat, kabinet GIS 1
Zvanja:
- 2008. – 2011. istraživač pripravnik na Katedri za hotelijerstvo Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
- 2011. – 2012. istraživač saradnik projekta: Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (046009) na Katedri za hotelijerstvo Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
- 2012. – 2014. asistent na Katedri za hotelijerstvo, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
- 2014. – 2019. docent na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
- 2019. vanredni profesor na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
Oblast naučnog istraživanja
- Gastronomija, gastronomski turizam, ugostiteljstvo, hrana i piće
Predmeti:
Osnovne studije:
- Nacinalne gastronomije
- Osnove pekarstva i poslastičarstva
- Gatronomska kultura i tradicija
- Gastronomska estetika
- Gastronomski proizvodi
Master studije:
- Velike svetske kuhinje
Doktorske studije:
- Lokalna hrana u globalnoj turističkoj ponudi
Ostale važne informacije
- Strani jezici: engleski, nemački
- Članstvo u organizacijama: Kulinarsa federacija Srbije (KFS); Asocijacija šefova kuhinje Srbije (AŠKS), Sudija WACS-a sa B licencom
Projekat:
- 2011 – 2020 Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (III 046009), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije, rukovodilac: dr Lazar Turubatović, dr Mirela Iličić
- 2015 EDEN, Izbor gastro destinacije Srbije, Turistička organizacija Srbije.
- 2016 – 2020 Etničke grupe Vojvodine u 21. veku – stanje i perspektive održivost, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Tamara Lukić, dr Milka Bubalo – Živković
- 2017 – 2018 Poljoprivredni, prehrambeni i gastronomski proizvodi u funkciji razvoja turizma Vojvodine usmerenog na autentičnu i zdravstveno bezbednu hrane, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Bojana Kalenjuk
- 2017- 2018 Digitalni vodič kroz turističke atrakcije Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Mirjana Mikalački
- 2018 Efekti razvoja ruralnog turizma u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Kristina Košić
- 2018 – 2019 Rodna ravnopravnost u turističkoj privredi Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Vuk Garača
- 2018 – 2019 Antropogeografske i kulturne vrednsoti vojvođanskih Slovaka kao faktor održivosti nacionalnog identiteta, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Bojan Đerčan
- 2018 – 2019 Međugeneracijska povezanost i solidarnost kao populaciona mera u održivom razvoju Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Milica Solarević
- 2019 – 2020 Otpad u održivom ugostiteljstvu, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Vesna Vujasinović
- 2019 – 2020 Kulturne vrednosti Ukrajinaca u Vojvodini u funkciji razvoja turizma, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Bojana Kalenjuk
Odabrane reference
- Kalenjuk, B. (2016). Nacionalne gastronomije. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
- Tešanović, D., Kalenjuk, B. (2012). Praktikum sa dnevnikom ferijalne prakse za studente gastronomije i hotelijerstva. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
- Tešanović, D., Krasavčić, M., Kalenjuk, B., Portić, Gagić, S., (2014). The influence of the structure of employees on sensory quality of restaurants food, British Food Journal, 116/3, pp. 527 – 543.
- Tešanović, D., Kalenjuk, B., Tešanović, D., Psodorov, Đ., Ristić, Z., Marković, V. (2011). Changes of biochemical and sensory characteristics in the musculus longissimus dorsi of the fallow deer in the early phase post-mortem and during maturation. African Journal of Biotechnology, 10/55, pp.11668-11675.
- Tešanović, D., Vuksanović, N., Kalenjuk, B., Portić, M. (2015). Tourist ships on the Danube as an opportunity for export of meat and meat products, Economics of Agriculture, 62/ 2, pp. 527-542.
- Plavšić, D., Psodorov, Đ., Kalenjuk, B., Tešanović, D., Šarić, Lj., Čabarkapa, I., Filipović, J. (2010). Comparison of microbiological safety of pasta and pasta related products depending on the conditions of production. Food & Feed Research, 37/2, 51-58.
- Tešanović, D., Vuksanović, N., Kalenjuk, B., Vukić, M., Gagić, S. (2013). Danube tourist ships as an opportunity for export of agricultural and food products, Economics of Agriculture, 60/ 1 (1-216), pp. 179-194.
- Kalenjuk, B., Tešanović, B. (2013). Određivanje pravaca strategijskog razvoja gastronomskog turizma u Vojvodini. Ekonomika, 59/4, 195-202.
- Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Knežević, M. (2014). Importance of Food With Protected Origin and Attitudes of Employees Towards the Development of Gastronomic Tourism. Tourism Education Studies and Practice, 3/ 3, 99-107.
- Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Erdeji, I., Banjac, M. (2015). Offer of authentic food as a condition for gastronomic tourism development. The European Journal of Applied Economics, 12/ 2, pp. 27-34.