redovni profesor

dr Dragan Tešanović

dragan.tesanovic@dgt.uns.ac.rs

Kratka biografija:

Datum rodenja: 29.07.1956. Krupa na Vrbasu, Bosna i Hercegovina
Magistrirao je 1990. a doktorsku tezu pod nazivom Izučavanje nutritivne, zdravstvene, tehnološke i kulinarne vrednosti mesa jelena lopatara brani 1997. godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.


Kontakt: 

Tel: +381 21 485 2786
email: tesanovic.dragan@gmail.com i dragan.tesanovic@dgt.uns.ac.rs

Termini konsultacija: utorak: 14:00-15:00h
sreda: 15:00 – 16:00h

Nastavne radionice: 14:00 – 15:00h


Zvanja:

  • 2003 – docent na Katedri za hotelijerstvo Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
  • 2007 – vanredni profesor na Katedri za hotelijerstvo Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
  • 2012 – redovni profesor – na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

Oblast naučnog istraživanja

  • Tehnologija hrane
  • Gastronomija
  • Hotelijerstvo
  • Ugostiteljski menadžment
  • Gastroenologija

Predmeti:

Osnovne akademske studije

  • Osnove gastronomije
  • Tehnologija životnih namirnica
  • Osnove sanitacije hrane u ugostiteljstvu

Master akademske studije

  • Menadžemet hrane i pića

Doktorske akademske studije

  • Gastroenologija
  • Globalne tendencije u međunarodnom hotelijerstvu

Ostale važne informacije

Strani jezici: ruski, francuski


Projekti:

  1. Projekat Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije „Novi proizvodi cerealija i pseudocerealija iz organske proizvodnje (III 46005) 2011-2014.
  2. Poljoprivredni, prehrambeni i gastronomski proizvodi u funkciji razvoja turizma Vojvodine usmerenog na autentičnu i zdravstveno bezbednu hranu”. Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, br. 142-451-2669/2017-01/02.

Učešće u radu organa Univerziteta

  • 1998 – 2000 član Upravnog odbora Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu
  • 2017 – do danas član Saveta Univerziteta u Novom Sadu
  • 2017 – do danas predsednik Upravnog odbrora Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu

Licenciranje akademskih studijskih planova i programa

  1. Predsednik komisije za licenciranje prvog ciklusa studijskog programa strukovnih studija Organizacija i menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, na Ekonomskeom fakultetu, Nezavisni univerzitet Banja Luka.
  2. Predsednik komisije za licenciranje drugog ciklusa studijskog programa Turizam i hotelijerstvo, Ekonomski fakultet Pale, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Učešće u radu državnih tela i komisija

  • 2006. – Predsednik komisije Ministarstva obrazovanja i nauke R.Srbije za polaganje državnog ispita za nastavnike srednjih škola za predmet Kuvarstvo sa praktičnom nastavom,

Ucešce u realizaciji strucnih seminara u oblasti obrazovanja

  1. Seminar „Savremeni trendovi uparivanja hrane i vina“, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja R. Srbije, za stalno usavršavanje nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika u školskoj 2016/2017. i 2017/2018 godini. Kataloški brij seminara: 681. Rukovodilac obuke dr Dragan Tešanović, redovni profesor.
  2. Seminar „Inovativne metode toplotne obrade hrane“, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja R. Srbije, za stalno usavršavanje nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika u školskoj 2016/2017. i 2017/2018. godini. Kataloški broj seminara: 657. Rukovodilac obuke dr Dragan Tešanović, redovni profesor.
  3. Seminar „Inovativni trendovi degustacije hrane i pića“, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja R. Srbije, za stalno usavršavanje nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika u školskoj 2016/2017. i 2017/2018. godini. Kataloški broj seminara: 658. Rukovodilac obuke: dr Jovanka Popov Raljić, redovni profesor.
  4. Seminar o poslovanju po principima HACCP sistema u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, Priprodno-matematički fakultet, Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo, Katedre za gastronomiju. Rukovodilac seminara: dr Jovanka Popov Raljić, redovni profesor.

Odabrane reference

  1. Tešanović D., Kalenjuk B., Tešanović D., Psodorov Đ., Ristić Z., Marković V. (2011) : Changes of biochemical and sensory characteristics in the musculus longissimus dorsi of the fallow deer in the early phase post-mortem and during maturation, African Journal of Biotechnology, Vol. 10, No 55, pp.11668-11675, ISSN 1684-5315
  2. Krasavčić M., Tešanović D., Kalenjuk B., Portić M., Gagić S. (2012): The influence of the structure of employees on sensory quality of restaurants food. British Food Journal, prihvaćen za štampu.
  3. Blešić I., Tešanović D., Psodorov Đ. (2011): Consumer Satisfaction and Quality Management in the Hospitality Industry in South-East Europe, African Journal of Business Management, Vol. 5, No 4, pp. 1388-1396, ISSN 1993-8233
  4. Janošević M., Novković N., Tešanović D. (2010) : Menadžment logističkog lanca u distribuciji hrane, Ekonomika poljoprivrede, 2010, No 4, pp. 625-635, ISSN 0352-3462, UDK: 631.1:641.548.
  5. Tešanović, D., Vuksanović, N., Kalenjuk, B., Portić, M. (2015): Tourist ships on the Danube as an opportunity for export of meat and meat products, Economics of Agriculture, Vol. 62, No 2, pp. 527-542.
  6. Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Erdeji, I., Banjac, M. (2015): Offer of authentic food as a condition for gastronomic tourism development. The European Journal of Applied Economics, vol. 12, br. 2, pp. 27-34.
  7. Tešanović, D., Banjac, M., Kalenjuk, B., Radivojević, G. (2016): The impact of the names of dishes on the guest’s choice of restaurant food. Singidunum international tourism conference 2016. September 30, 2016, Belgrade, Serbija. ISBN: 978-86-7912-641-2. pp. 169-173.
  8. Tešanović, D., Banjac, M., Kalenjuk, B., Radivojević, G. (2016): The impact of the names of dishes on the guest’s choice of restaurant food. Singidunum international tourism conference 2016. September 30, 2016, Belgrade, Serbija. ISBN: 978-86-7912-641-2. pp. 169-173.
  9. Banjac, M., Tešanović, D., Cvetković, B. (2017): The importance of the relations between agricultural facilities and hospitality facilities for the development of the region tourism. 17th Contemporary Trends in Tourism and Hospitalty „New spaces in cultural tourism“. 1-2 September, 2017. Novi Sad, Serbija. pp. 47. ISBN: 978-86-7031-444-3.

Udžbenici

  1. Škrinjar M., Tešanović D. (2007) : Hrana u ugostiteljstvu i njeno čuvanje , Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad ISBN 978-7031-125-1, UDK: 579.67(075.8)
  2. Tešanović D. (2009): Gastronomski menadžment, Beograd, Visoka hotelijerska škola, ISBN 978-86-83777-63-2
  3. Tešanović D. (2010): Gastronomska obrada mesa, Beograd, Visoka hotelijerska škola, ISBN 978-86-83777-773
  4. Tešanović D. (2010): Sanitrne mere i bezbednost u hotelijerstvu, Beograd, Visoka hotelijerska škola, ISBN 978-86-83777-66-2, UDK: 180769804
  5. Tešanović D. (2011): Osnove gastronomije za menadžere, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, ISBN 978-7031-125-2
  6. Tešanović D., Kalenjuk, B. (2012): Praktikum sa dnevnikom ferijalne prakse za studente gastronomije i hotelijerstva. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
  7. Tešanović D. (2016): Osnove gastronomije za menadžere, dopunjeno izdanje, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, ISBN 978-86-7031-425-2.