OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE TURIZMA

MODUL

HOTELIJERSTVO

 

Osnovne akademske studije Turizam (4 godine, 240 ESPB)
Izlazno zvanje: Diplomirani menadžer, sa bližim određenjem u Dodatku diplome – Hotelijerstvo


Literatura za prijemni ispit iz KUVARSTVA i USLUŽIVANјA

1) Priručnik za pripremu prijemnog ispita modula gastronomija i hotelijerstvo 1 (autori: Dragan Tešanović, Bojana Kalenjuk, Maja Banjac; izdavač: Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 2019. ili 2021.)

2) Priručnik za pripremu prijemnog ispita modula gastronomija i hotelijerstvo 2 (autori: Milan Ivkov, Milan Bradić, Jelena Tepavčević; izdavač: Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 2022.)

Oba priručnika se mogu kupiti isključivo u skriptarnici Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 3


Studije hotelijerstva na DGTH-u se zasnivaju na multidisciplinarnom pristupu i sinergiji teorijskih i praktičnih znanja, a pored stručnih predmeta, stiču se i i znanja iz oblasti kao što su ekonomija, menadžment, primena informacionih tehnologija, marketing i strani jezici, što ima za cilj što kvalitetnije osposobljavanje za rad u ovoj delatnosti. Savremena teorijska i praktična znanja i veštine koje se stiču tokom studija omogućavaju lakše snalaženje u najsloženijim situacijama u toku obavljanja radnih obaveza. Hotelijerstvo je jedna od najotpornijih, najprilagodljivijih i najdinamičnijih industrija na svetu. To je industrija stalnih promena, gde se tehnologije i inovacije integrišu radi poboljšanja iskustva gostiju, i stvaraju se novi koncepti a sve u cilju zadovoljavanja promenljivih potreba korisnika. Što se svet više menja, sve se više otvaraju mogućnosti za nove poslove u ovoj delatnosti. 

Teorijska nastava praćena je i adekvatnim praktičnim aktivnostima. Stručna praksa obavlja se u uglednim i renomiranim hotelima i drugim ugostiteljskim objektima u zemlji i inostranstvu, nakon koje studenti imaju brojne mogućnosti za zaposlenje na najrazličitijim pozicijama. Neki od objekata u kojima su studenti do sada obavljali praksu su:

  • Hotel Dorchester (London, UK)
  • Hotel Rodos Palace (Rodos, Grčka)
  • Hotel Splendid (Bečići, Crna Gora)
  • Hotel Life Class (Portorož, Slovenija)
  • Hotel Premier Aqua (Vrdnik)
  • Hotel Sheraton (Novi Sad)
  • Hotel Grand (Kopaonik)
  • Amadria Park (Šibenik)

Konstantno praćenje trendova i brzo prilagođavanje nastalim promenama je imperativ u ovoj delatnosti, što iziskuje permanentno usavršavanje veština i usvajanje novih znanja. Shodno tome, studenti Hotelijerstva imaju mogućnost da:  

  • Dobiju sertifikat za rad u PMS (Property Management System) neophodnim za hotelsko poslovanje, 
  • Zakorače u svet vina i usvoje neohodna znanja za dobijanje sertifikata poznavalaca vina (nivo obuke 2/3) na srpskom i engleskom jeziku. 

Profesori i asistenti na modulu Hotelijerstvo se pomoću brojnih projekata konstantno usavršavaju sa ciljem da poboljšaju kvalitet izvođenja nastave. Primeri takvih projekata su:

  • Studija izvodljivosti za izgradnju hotela visoke kategorije sa aqua parkom
  • Danube Stream for Green Dream 
  • Regeneracija istorijskog nasleđa u kontekstu održivog razvoja turizma i profilisanja novih tematskih ruta. 

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE]

A takođe i da se prijavite na naš newsletter, gde delimo najnovije naučno-popularne tekstove iz oblasti u kojima su naši profesori i saradnici usavršavani.

Za kraj pogledajte iskustva naših studenata na modulu Hotelijerstvo: