OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE TURIZMA

MODUL

GASTRONOMIJA

 

Osnovne akademske studije Turizam (4 godine, 240 ESPB)
Izlazno zvanje: Diplomirani menadžer, sa bližim određenjem u Dodatku diplome – Gastronomija

Studenti na Modulu Gastronomija u trajanju 4 godine obrazuju se na jedinstvenom programu koji izučava ovu interdisciplinarnu oblast sa teorijskog i praktičnog aspekta.  Pored osnovnih predmeta kao što su menadžment, marketing i turizam, na modulu se izučavaju stručni gastronomski predmeti na kojim kroz osam semestara studenti pohađaju predavanja iz oblasti opšte gastronomije, pekarstva i poslastičarstva, nacionalnih gastronomija, sanitacije u ugostiteljstvu i mnogih drugih stručnih nastavnih jedinica koje oblikuju buduće menadžere u gastronomiji. Pored izrazito bogate teorijske nastave i edukovanog stručnog kadra, ono što studiranje na modulu za Gastronomiju karakteriše svakako su i obavezne stručne prakse u velikom broju renomiranih objekata kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. 

U toku obavljanja prakse, studenti su u prilici da primene stečena znanja u realnom okruženju u različitim sektorima i na različitim nivoima rukovođenja u ugostiteljskim objektima. Jedinstvena kombinacija teorijskih znanja i stručne prakse učinila je da ovaj modul bude jedan od najpopularnijih i da se studenti nakon sticanja zvanja zapošljavaju u eminentnim ugostiteljskim objektima sirom sveta. Neki od objekata u kojima se radi praksa su: 

Profesori i asistenti na modulu Gastronomija se pomoću brojnih projekata konstantno usavršavaju sa ciljem da poboljšaju kvalitet izvođenja nastave. Primeri takvih projekata su:

  • Nutritivni, senzorni i gastronomski potencijal invazivne vrste raka Faxonius limosusu funkciji održivog razvoja ugostiteljsko turističkog sektora AP Vojvodine. 
  • Povezanost nemačkog gastronomskog identiteta i ugostiteljsko turističke ponude u Vojvodini. 
  • Otpad u održivom ugostiteljstvu Vojvodine. 
  • Biotechnological tools for optimizationof short and medium chain carbohydrates content in cereal-based food to prevent gastrointestinal disorders – GutFriendlyCarbs. 
  • Osim navedenog, naš Departman je opremljen najsavremenijom opremom za potrebe praktične nastave, a kroz kabinet možete da se prošetate pomoću virtuelne ture na You Tube-u.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

A takođe i da se prijavite na naš newsletter, gde delimo najnovije naučno-popularne tekstove iz oblasti u kojima su naši profesori i saradnici usavršavani.

A za kraj pogledajte iskustva naših studenata na modulu Gastronomija: Gastronom, Stefan Šmugović