MASTER AKADEMSKE STUDIJE GEOGRAFIJE

MODUL

GEOPROSTORNI ANALITIČAR

Master akademske studije Geografija (jedna godina, 60 ESPB)
Izlazno zvanje: Master geograf, sa bližim određenjem u Dodatku diplome – geoprostorni analitičar

Geoprostorni analitičari igraju veliku ulogu u razvoju održive budućnosti planiranjem pametnih gradova, analizom obnovljivih izvora energije i praćenjem promena u životnoj sredini. Jedan od najvažnijih alata koji se koristi u svrhu razvoja održive budućnosti je GIS. Na modulu Geoprostorni analitičar, stiču se znanja iz oblasti upravljanja životnom sredinom, regionalnog i urbanog planiranja i upravljanja cirkularnim gradovima korišćenjem geoinformacionih tehnologija, što u potpunosti priprema studente za buduću profesiju. Takođe, na ovom smeru pronaći ćete odgovore na velika pitanja današnjice, kako upravljati brojnim prikupljenim geoprostornim podacima u cilju razvitka pametnih gradova i kako rukovoditi takvim sistemima. 

Tokom studiranja na MAS Geoprostorni analitičar odvija se obavezna praksa u relevantnim institucijama i privrednim subjektima, gde svi studenti imaju priliku da u realnim uslovima primene usvojena znanja. Cilj je da se kod studenata razvije osećaj za rad sa geoprostornim podacima i primeni stečeno znanje u realizaciji poslovnih zadataka.

Profesori i asistenti koji drže nastavu na smeru Georpostorni analitičar su rukovodioci projekata koji su usko povezani sa održivim razvojem, pametnim gradovima i obradom i vizuelizacijom geoprostornih podataka, a neki od njih omogućavaju i aktivno učešće samih studenata. Detaljnije o takvim projektima možete videti na sledećim linkovima:

Nakon završenih master studija, studenti će moći da analiziraju i interpretiraju geoprostorne podatke sa primenom u geoekologiji, prostornom planiranju i srodnim oblastima. Studenti sa usvojenim znanjem mogu da predvide i analiziraju moguće posledice dobrog ili lošeg upravljanja prostorom. Na kraju studija je izrada završnog rada, čiji rezultati odgovaraju nivou kompetencija studenata master akademskih studija. Nakon uspešno odbranjenog master rada student stiče zvanje Master geograf, u dodatku diplome – Geoprostorni analitičar. 

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

A takođe i da se prijavite na naš newsletter, gde delimo najnovije naučno-popularne tekstove iz oblasti u kojima su naši profesori i saradnici usavršavani.