Filmski kabare

 

Još jedan semestar, i još jedna generacija turizmologa i gastronoma koji treba da organizuju veče animacija. Kako zadovoljiti prethodno uspostavljene standarde, a ostati originalan? I onda na pamet pada nešto što, svima nama koji se ne bavimo profesionalno glumom, deluje uzbudljivo ali pomalo i zastrašujuće. Tri meseca, napornih i konstantih proba, kako bismo se i mi, i publika koja nas je sa ovacijama ispratila, ponosili konačnim produktom. U prohladnoj večeri, 30. januara 2012. godine ”Filmski kabare” studentskih entuzijasta, otvorio je svoja vrata svim Novosađanima. Pred oko 150 gostiju, pevali su, plesali, glumili, i sve to kako bi uspeli da prikupe dovoljno novca za lečenje malog Janka Stefanovića iz Kragujevca. Nisu zaboravili ni decu iz svratišta, koju su obradovali novim igračkama i slatkišima.
U bioskopskoj dvorani ”Kulturnog centra” Novog Sada, u toku dva sata programa, pokušali su da provedemo sve ljubitelje filma kroz neke od najupečatljivih momenata filmske kinematografije. Najpre se na sceni, kako i dolikuje, pojavila ikona ”Kaberea” Lajza Mineli koja je prisutnima poželela dobrodošlicu uz ”Welcome to the Cabaret”. Tokom večeri voditeljiski par se, na pomalo šaljiv i eksplicitan način, trudio da podseti goste na sve filmske žanrove.
Hororom su želeli da gostima uteraju strah u kosti, a prodornim vriskom voditeljke, da zalede krv u žilama. Ubicu iz ”Psiha” posebno je razbesnelo skrnavljenje novog Sevinog hita ”Ovo će biti dobra noć predosjećam” od strane alfa-mužjaka Obrada. Ipak, nespretni Psiho-ubica uspeo je samo da izbije zub nesretnom junaku. Drakula iz senke se kroz hipnozu poigrao sa Minom i Stanom, bacajući ih po sobi kao plišane igračke. Zavodljivim plesom uspeo je da zaludi Minu, toliko da ona nije mogla da obuzda svoje emocije prema gorostasnom Živojinu. Najprepoznatljivija filmska muzika, pomogla je da goste odmore od smeha, plesnim tačkama. Pevajući i igrajući devojke sa paperjastim šalovima zabavile su goste uz ”Dancing queen”. Čikago je na trenutak zablistao u Novom Sadu, dok su se Roksi i Vilma prikrale pozornici u koktel haljinama i sa automatkama. Borba ”Desperada” je u njihovoj režiji bila ženska. Dok se naš Antonio trudio da odabere jednu od devojaka, one su se složile da mu izbor olakšaju tako što su ga oterale.
I ako je plovio po svim bioskopskim salama, sa naše pozornice ”Titanik” nije uspeo da isplovi. Izrevoltiran odabirom trećerazrednog Leonarda Di Kapućina, naš Džejms Kameron nije imao prava sredstva za rad. Polupijana Kejt, niski Leonardo i ”neprofesionalna” posada sa gavranom od slavuja Dion, verovatno ne bi zgrnuo sve milione koje je zaradio originalni ”Titanik” ali je publiku zasmejao do suza. Večiti sci-fi dvoboj između oca Dart Vedera i sina Luka, želeo je da otkrije publici pravu istinu o rodbinskim odnosima. Stvar se nekako zakomplikovala preko škode i karburatora, do ćerke zaove sestričine šurnaje i muža švalera koji je biološki otac, a u stvari i nije otac. Važno je napomenuti da su u ovoj verziji Luk i Dart otišli u miru, a publika u transu.
Studenti se ne hvale, ali kako oni kažu – ponose se, a ponosi se i profesorica. Ponose se zato što su bili deo jednog ovakvog projekta koji će im ostati u pamćenju kao jedinstveni doživljaj studiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu.
To veče sa njima su bili svi oni likovi kojima smo se toliko divili gledajući ih dok su odrastali. Forest Gamp i njegova kutija čokolada koja nikako nije mogla stići puna do njegove Peni. Odri Hepbern u crnoj haljini, sa crnim rukavicama, crnim naočarima i neizbežnim perlama, koja je do danas ostala idol elegancije mladim devojkama. Zavodljiva Merlin Monro, njen neprevaziđeni šarm i moć kojom je opijala sve prisutne, pa makar pevala i o dijamantima. I kako i dolikuje jednom Kabareu, veče je zatvorila njegova najblistavija zvezda, i još jedno izvođenje naše Lajze, ovog puta sa partnerom i pesmom ”Money, money”. Možda ne baš tipična pesma kojom biste zatvorili Kabare, ali ako se uzme u obzir razlog okupljanja, i više nego prikladno.
Na koktelu sa švedskim stolom i filmskom muzikom, pored svih starih zvezda, i novootkrivenih talenata, pridružila nam se i publika, koja je sa slašću uživala u specijalitetima naših gastronoma. Iskreno, putovanje nam se nije prekidalo. Ali kako nekako svemu brže dođe kraj nego što nam se čini, ostaje nam samo da prepričavamo skečeve i ko zna, možda se i vidimo ponovo.
Ništa od ovoga ne bismo uspeli da uradimo da nismo imali podršku PMF-a, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, kao i sponzora: Societe Generale Banka ad, Enološka stanica Vršac, JKP Parking servis Kragujevac, JKP Čistoća Kragujevac, Narodna biblioteka “Simeun Piščević” Šid, Turistička agencija “Kragujturist”, Efibis doo, Građanski fond “Jarmila”, Semenarska asocijacija Srbije, JKP Beočin, Tehnički pregled MOT, Picerija “Corleone”, Vinarija Molovin, Mesara “Štrand”, Diskont pića “Dastal”, Lučar doo, veleprodaja i maloprodaja zdrave hrane, Restoran Lazin Salaš, Vip Mobil doo.

 

Dobrodošli na naše tematske večeri!

Predmetni profesor, dr Anđelija Ivkov-Džigurski