ОСНОВНЕ АKАДЕМСKЕ СТУДИЈЕ

ПРОФЕСОР ГЕОГРАФИЈЕ

 

4 године, 240 ЕСПБ
Звање након дипломирања: Дипломирани професор географије

“Није знање знање знати, већ је знање знање дати.” – Јован Јовановић Змај

Важну улогу у процесу учења има професор или наставник. На нашем Департману школујемо будуће наставнике географије. На смеру професор географије у току четири године основних студија, стичу се знања из физичко-географских и друштвено-географских дисциплина, регионалне географије, али и мултидисциплинарног садржаја који се огледа кроз најновија достигнућа у геонаукама. Kроз завршне године и на мастер студијама студенти стичу знања из области методике наставе, као и психологије образовања, што их у потпуности припрема за будућу професију.

*Обратите пажњу на годину издавања ПЛАНА И ПРОГРАМА (KУРИKУЛУМА), као и АKТУЕЛНОГ ИНФОРМАТОРА. Уколико се односи на претходну годину значи да нов информатор још није формиран, али чим буде доступан информације ће бити освежене. У већини случајева нема значајнијих измена у информатору у односу на претходну годину, али саветујемо да се за пријемни спремате са најсвежијим информацијама.  

Током студирања на ОАС и МАС Професор географије одвијају се обавезне праксе у основним и средњим школама, где сви студенти имају прилику да у реалним условима примене усвојена знања. Циљ је да се код студената развије осећај за рад са ученицима. Неке од школа  са којима је остварена сарадња и у којима наставу држе наши студенти под менторством наставника који су у звању сарадника практичара су:

 • Основна школа “Kоста Трифковић” Нови Сад
 • Основна школа “Петефи Шандор” Нови Сад
 • Основна школа “Јован Поповић” Нови Сад
 • Основна школа “Жарко Зрењанин” Нови Сад
 • Основна школа “Ђорђе Натошевић” Нови Сад
 • Гимназија “Јован Јовановић Змај” одељења 7. и 8. разреда
 • Школа за основно и средње образовање “др Милан Петровић”
 • Основна школа “Вук Kараџић” Зрењанин
 • Гимназија “Исидора Секулић” Нови Сад
 • Гимназија “Лаза Kостић ” Нови Сад
 • Е гимназија, Нови Сад
 • Ваљевска гимназија, Ваљево
 • Средња школа “Свети Сава” Београд

 

Професори и асистенти који држе наставу на смеру професор географије су руководиоци пројеката који за циљ имају побољшање наставе и знања са којим будући и садашњи наставници географије располажу, а неки од њих омогућавају и активно учешће самих студената. Детаљније о таквим пројектима можете видети на следећим линковима:

 

Осим праксе у школи овај смер чини јединственим и теренска настава. Она се одвија сваке године у мају месецу и обавезна је за све студенте професорског смера. Направљена је са задатком да студенти детаљно обиђу земљу у којој студирају, као и регион. У првој години то је терен по Војводини, у другој западна Србија, у трећој источна Србија, а у четвртој југозападна Србија и Република Црна Гора. Уколико мастер студије упишете код нас, чека вас терен у Републици Словенији. За будућег професора је кључно да доживи у природи оно је научио, тако да вас очекују обиласци планина, река, бања, водопада, језера, али и културних споменика, музеја и археолошких локалитета.

 

Позивамо вас да нас запратите на друштвеним мрежама: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

А за крај погледајте искуства наших студената на смеру ОАС Професор географије: Професор географије, Зорица Погрмић