МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

МАСТЕР УПРАВЉАЊЕ КУЛТУРНИМ ТУРИЗМОМ И КУЛТУРНИМ НАСЛЕЂЕМ

 

 

Мастер академске студије Туризам (једна година, 60 ЕСПБ)
Звање након мастерирања: Мастер туризмолог – (Управљање културним туризмом и културним наслеђем)

Мастер програм Управљање културним туризмом и културним наслеђем је креиран на основу детаљне анализе преко 200 курикулума из целе Европе, а у оквиру Еразмус K2+ пројекта за изградњу капацитета у високом образовању (CULTURWB). Уз помоћ партнера из Европске уније и партнера из других земаља Западног Балкана, а на основу анализе сличних курикулума из области туризма и културног туризма/културног наслеђа. Програм је акредитован 2019. Године .Сврха студијског програма је образовање академских стручњака из области управљања културним наслеђем и културним туризмом, како би се оспособили за одговорно планирање, организовање и укључивање културних садржаја у туристичку понуду, стицање компетенција за квалитетно организовање културних догађаја у бројним јавним и приватним предузећима, утврђивање ефеката и значаја догађаја по развој туризма на дестинацији. Студенти се оспособљавају да испитају претпоставку формирања комплексне културне туристичке понуде, која је квантитативно-квалитативна усклађена испољеној комплексној туристичкој тражњи. Потребно је да успешно реализују истовремено постојање, заједничко и временски синхронизовано дејство бројних атрактивних, рецептивних, саобраћајних и организационих фактора, на основу којих ће успети да квалитетно управљају културним наслеђем.

Студенти који се опредељују за овај студијски програм стичу обимно знање и вештине које им омогућавају квалитетно организовање културних догађаја, као и анализу ефеката и значаја тих догађаја за развој туризма на дестинацији. Kроз самостални квалитативни и квантитативни научно-истраживачки рад, студенти се оспособљавају за дубинско разумевање динамике културног туризма. Завршетак овог програма омогућава студентима да буду оспособљени за различите перспективе и улоге, укључујући: креативни и иноваторски рад у установама културе, високо компетентно планирање и управљање туристичким дестинацијама, планирање и управљање културним догађајима, истраживање тржишта културног туризма, развој културног туристичког производа, као и писање пројектних апликација за финансирање културних туристичких иницијатива.

 

“На Природно-математичком факултету 2022. године дипломирала сам на смеру туризам, исте године уписујем мастер студије на смеру “Kултурни туризам и управљање културним наслеђем”.Од првог момента када сам чула за овај смер помислила сам колико је добро што после основних општих студија можемо да се усмеримо на један облик туризма. Одлучила сам да у четвртој години основих студија изаберем изборни предмет културни туризам, да би се боље упознала са овим обликом туризма. Овај предмет је био само увод за мастер и заиста ми се свидело. Мастер студије на смеру “Kултурни туризам и управљање културним наслеђем”; су иновативне, забавне, мого тога занимљивог сазнате и научите, поред свега овога упознате нове колеге што употпуњује студирање. Свидели су ми се предмети, упознали смо се са израдом пројекта, више сазнали о комуникацији са културним туристима, шта је потребно за организовање догађаја, упознали се са примерима добре праксе, развојем бренда, занимљивом стручном праксом и за крај мени се највише свидело прављење видео снимка о неком културном догађају. Овај смер је испунио моја очекивања, надам се да ће и твоја.”

 

Исидора Зорић, студенткиња

Моје име је Анђела Трнинић а мастер студијски програм Управљање културним туризмом и културним наслеђем сам уписала 2022. године након завршених основних студија на програму Агротуризам и рурални развој. Током претходних годину дана сам увиђела да овај програм пружа јединствену прилику да истражујем и разумијем богатство културног насљеђа и његову повезаност са туризмом. Прва ствар која ме привукла овом програму јесте важност културног туризма и његов утицај на локалне заједнице и економију. Учила сам о стратегијама
управљања културним ресурсима, пројектном менаџменту, промоцији културних манифестација и догађаја, што ми је веома значило у стицању одређеног увида како та индустрија функционише. Друга фасцинантна димензија овог програма је проучавање културног насљеђа. Kроз своје курсеве, имала сам прилику да истражим различите облике културног насљеђа, као што су архитектура, умјетност, музика, језик и различите културе. Такође, пракса коју сам имала прилику да радим у Галерији Матице српске ми је била од великог значаја. Ту сам могла из прве руке да видим и учествујем у промоцији и развоју како културног насљеђа, тако и културног туризма.

 

Анђела Трнинић, студент

Након завршетка основних студија, двоумила сам се између уписивања општег туризма и културног. Пошто је туризам сам по себи доста опширна сфера, определила сам се за студије Kултурног туризма зато што је то специјализован програм и такође нуди предмете који вас уче управљању културом, културним добрима и догађајима. Наиме, пошто је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2022. и пошто је култура идентитет једног народна и веома је значајна, сматрам да је од изузетне важности постојање једног оваквог студијског програма. Приликом уписивања поменутог смера на мастер студијама имаћете прилику да проширите своје видике. Поред предмета као што је пројектни менаџмент, управљање културним наслеђем, догађајима имаћете такође прилику да обавите стручну праксу у некој од културних институција. На тај начин се остварују контакти који вам могу послужити у даљем професионалном развоју. Такође, остварујете многобројна пријатељства и развијате комуникацију са људима из сфере туризма, али и шире, која омогућава стварање потенцијалне сарадње. Сматрам да је смер Управљање културним туризмом и културним наслеђем изузетна прилика која се треба искористити и овим путем желим све вас који сте заинтересовани да охрабрим да упишете студије на ПМФ-у. Срећно колеге и пуно успеха вам желим на свим пољима.

 

Валентина Аго, студент

Позивамо вас да нас запратите на друштвеним мрежама: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

 

А такође и да се пријавите на наш newsletter, где делимо најновије научно-популарне текстове из области у којима су наши професори и сарадници усавршавани.