Невладина организација “Carpe Noctem” представља прву еколошку организацију са главним фокусом на проблематику светлосног загађења.

Основана је 2019. године у фебруару, а оснивачи су  чланови Департмана за географију, туризам и хотелијерство: Дајана Бјелајац (асистент), др Бојан Ђерчан (доцент) и Дајана Ковачевић (студент географије).

Примарни циљ организације представља научна-популаризација проблематике светлосног загађења као велике непознанице међу грађанима Србије, а кроз серију активности које се спроводе током целе године.

Главни догађај у току године представља први еколошки фестивал такве врсте у региону – Звездани Триатлон, док се Астро шетње одржавају два пута годишње за време одређених астрономских појава (метеорских киша, супермесеца и слично томе). Поред наведених догађаја, одржавају се и научно-популарна предавања широм Србије, као и свакодневна виртуелна едукација путем друштвених мрежа и интернет странице организације.

Организација је званични сарадник Међународне организације “Тамно Небо” (International Dark-Sky Association) која броји стотине чланова и разних експерата широм света. Дајана Бјелајац је чланица и Међународне организације “Тамно Небо” где је и у саставу Међународне комисије за проглашавање локалитета Тамног Неба различитих степена заштите (International Dark Sky Places Committee ).

НВО “Carpe Noctem” је и носилац пројекта “Еколошка Супернова – популаризација проблематике светлосног загађења” приликом којег је написан Приручник о светлосном загађењу, односно, прво штиво о наведеној проблематици написано на српском језику. Циљ пројекта је да едукује младе школског узраста као и шире грађанство о проблематици светлосног загадјења, као и да проследи приручнике проследи приручнике у школе, еколошка и астрономска удружења широм Војводине.

Организација тренутно броји преко 100 чланова широм Србије, међу којима највећи броја долази са Природно-математичког факултета у Новом Саду – студенти и професори.


Број телефона: 060/330-37-01
Контакт: info@carpenoctem.rs
Website: www.carpenoctem.rs
Facebook страница: Carpe Noctem – Iskoristi noć
Instagram: carpe.noctem_serbia