ISTRAŽIVAČKI TIM ZA HOTELIJERSTVO

 


Članovi istraživačkog tima:


Kontakt:

dr Ivana Blešić, redovni profesor
Tel: + 381 21 485 28 35,
Mail: ivana.blesic@gmail.com


Istorijat istraživanja:

Razvojem turizma u svetu, javila se potreba za unapređenjem ugostiteljstva i njegovih najznačajnijih grana: hotelijerstva i restoraterstva, a samim tim do povećanja interesovanja mladih za studije u ovim oblastima. Istraživačka grupa Hotelijerstvo se bavi širokim sprektrom tema vezanih za razvoj hotelske industrije a istraživanja obuhvataju nekoliko ključnih oblasti:

  • Upravljanje kvalitetom hotelskih usluga – Analiziraju se modeli za merenje zadovoljstva gostiju (GAP, SERVQUAL, DINESERV, HOLSAT), kako bi se identifikovala ključna područja za poboljšanje kvaliteta usluga u hotelima i restoranima.
  • Održivost u hotelijerstvu – Istražuju se ekološke prakse poput efikasnog korišćenja resursa, smanjenja otpada i čistih tehnologija, s ciljem kreiranja održivih poslovnih modela koji poboljšavaju konkurentnost i odgovaraju na zahteve ekološki svesnih gostiju.
  • Digitalizacija i tehnologije u hotelijerstvu – Fokus je na uticaju digitalnih tehnologija na optimizaciju hotelskog poslovanja, uključujući primenu softvera za upravljanje hotelskim sistemima (PMS), i bezkontaktne tehnologije za poboljšanje korisničkog iskustva i operativne efikasnosti.
  • Motivacija i zadovoljstvo zaposlenih – Istraživanja se bave motivacijom i zadovoljstvom zaposlenih, analizirajući uticaj obuka i motivacionih strategija na produktivnost i angažovanost zaposlenih.
  • Korisničke recenzije – Analiziraju se povratne informacije gostiju s platformi kao što su TripAdvisor i Booking.com kako bi se prilagodile usluge i poslovne strategije, što vodi ka većem zadovoljstvu i lojalnosti gostiju.

Članovi istraživačke grupe za Hotelijerstvo su pored nastavnih obaveza uključeni i u mnoge naučne interdisciplinarne projekte (IPA, republičke, pokrajinske) koji integrišu znanja iz srodnih delatnosti, što omogućava sveobuhvatniji pristup istraživanjima i rešavanju problema. Pored toga, oni vrše obuku za rad u programu za poslovanje hotelskih preduzeća Micros Fidelio Suite 8.


Projekti:

  • SY_CULTour – Synergy of culture and tourism: utilisation of cultural potentials in less favoured rural regions. Transnational cooperation programme, South East Europe – Application ID: SEE/B/0017/4.3/X (2011-2014).
  • Projekat izrade “Studije izvodljivosti za izgradnju hotela visoke kategorije sa aqua parkom”, JP Sportski i poslovni centar “Vojvodina”, Novi Sad i Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad (2017).
  • „Uloga i značaj socijalnog turizma u kontekstu razvoja održivog turizma u Vojvodini“, Program od interesa za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini u 2022. godini.
  • „Nematerijalna kulturna baština u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta crnogorske etničke grupe u Vojvodini“, program za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2023. godini.
  • „Savremeni problemi i održivost gradskih naselja na prostoru Vojvodine“, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, (2021/2024)
  • „Kulturni turizam u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta vojvođanskih Hrvata“, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, (2019/2020)
  • „Efekti razvoja  turizma  u  ruralnim sredinama“, Pokrajinski  sekretarijat  za  visoko  obrazovanje  i naučno-istraživačku delatnost, (2017-2018)
  • „Kultuni turizam Vojvodine u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta nacionalnih manjina“, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, (2013-2014)

Odabrane reference:

  1. Ivkov, M., Blešić, I., Dudić, B., Pajtinková Bartáková, G., & Dudić, Z. (2020). Are future professionals willing to implement service robots? Attitudes of hospitality and tourism students towards service robotization. Electronics9(9), 1442.
  2. Blešić, I., Tepavčević, J., & Bradić, M. (2023). Occupational stress indicators in the hotel industry: the case of housekeeping and front office employees. BizInfo (Blace) Journal of Economics, Management and Informatics14(1), 1-7.
  3. Božović, T., Blešić, I., Nedeljković-Knežević, M., Đeri, L., & Pivac, T. (2021). Resilience of tourism employees to changes caused by COVID-19 pandemic. Journal of the Geographical Institute” Jovan Cvijic”, SASA71(2), 181-194.
  4. Demirović Bajrami, D., Petrović, M. D., Sekulić, D., Radovanović, M. M., Blešić, I., Vuksanović, N., … & Tretiakova, T. N. (2022). Significance of the work environment and personal resources for employees’ well-being at work in the hospitality sector. International Journal of Environmental Research and Public Health19(23), 16165.
  5. Tepavčević, J., Dubover, D. A., & Nikolić, G. (2023). Mining meaning from online hotel reviews: identification of determinants of (dis-) satisfaction using Latent Dirichlet allocation. Journal of the Geographical Institute “Jovan Cvijić” SASA73(3), 339-354.
  6. Čerović, S., Blešić, I., Tepavčević, J., Vukosav, S., Garača, V., & Bradić, M. (2020). The influence of heavy work investment on work outcomes in the hospitality industry in Serbia. Amfiteatru Economic22(14), 1243-1264.
  7. Tepavčević, J., Vukosav, S., & Bradić, M. (2021). The impact of demographic factors on work-family conflict and turnover intentions in the hotel industry. Менаџмент у хотелијерству и туризму9(2), 25-36.
  8. Cimbaljevic, M., Bajrami, D. D., Kovacic, S., Blesic, I., & Pivac, T. (2023). Education Effects on Job-Related Constructs Among Frontline Employees in the Hotel Industry. Enlightening Tourism. A Pathmaking Journal13(2), 1-34.
  9. Ivkov, M., Blešić, I., Janićević, S., Kovačić, S., Miljković, Ð., Lukić, T., & Sakulski, D. (2019). Natural disasters vs hotel industry resilience: An exploratory study among hotel managers from Europe. Open Geosciences11(1), 378-390.