ИСТРАЖИВАЧКИ ТИМ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО

 


Чланови истраживачког тима:


Контакт:

др Ивана Блешић, редовни професор
Тел: + 381 21 485 28 35,
Маил: ivana.blesic@gmail.com


Историјат истраживања:

Развојем туризма у свету, јавила се потреба за унапређењем угоститељства и његових најзначајнијих грана: хотелијерства и ресторатерства, а самим тим до повећања интересовања младих за студије у овим областима. Истраживачка група Хотелијерство се бави широким спректром тема везаних за развој хотелске индустрије а истраживања обухватају неколико кључних области:

  • Управљање квалитетом хотелских услуга – Анализирају се модели за мерење задовољства гостију (ГАП, SERVQUAL, ДИНЕСЕРВ, ХОЛСАТ), како би се идентификовала кључна подручја за побољшање квалитета услуга у хотелима и ресторанима.
  • Одрживост у хотелијерству – Истражују се еколошке праксе попут ефикасног коришћења ресурса, смањења отпада и чистих технологија, с циљем креирања одрживих пословних модела који побољшавају конкурентност и одговарају на захтеве еколошки свесних гостију.
  • Дигитализација и технологије у хотелијерству – Фокус је на утицају дигиталних технологија на оптимизацију хотелског пословања, укључујући примену софтвера за управљање хотелским системима (ПМС), и безконтактне технологије за побољшање корисничког искуства и оперативне ефикасности.
  • Мотивација и задовољство запослених – Истраживања се баве мотивацијом и задовољством запослених, анализирајући утицај обука и мотивационих стратегија на продуктивност и ангажованост запослених.
  • Корисничке рецензије – Анализирају се повратне информације гостију с платформи као што су ТрипАдвисор и Booking.com како би се прилагодиле услуге и пословне стратегије, што води ка већем задовољству и лојалности гостију.

Чланови истраживачке групе за Хотелијерство су поред наставних обавеза укључени и у многе научне интердисциплинарне пројекте (ИПА, републичке, покрајинске) који интегришу знања из сродних делатности, што омогућава свеобухватнији приступ истраживањима и решавању проблема. Поред тога, они врше обуку за рад у програму за пословање хотелских предузећа Мицрос Фиделио Суите 8.


Пројекти:

  • SY_CULTour – Synergy of culture and tourism: utilisation of cultural potentials in less favoured rural regions. Transnational cooperation programme, South East Europe – Application ID: SEE/B/0017/4.3/X (2011-2014).
  • Пројекат израде “Студије изводљивости за изградњу хотела високе категорије са aqua парком”, ЈП Спортски и пословни центар “Војводина”, Нови Сад и Природно-математички факултет, Нови Сад (2017).
  • „Улога и значај социјалног туризма у контексту развоја одрживог туризма у Војводини“, Програм од интереса за развој научноистраживачке делатности у АП Војводини у 2022. години.
  • „Нематеријална културна баштина у функцији очувања националног идентитета црногорске етничке групе у Војводини“, програм за финансирање научноистраживачких и развојноистраживачких пројеката националних мањина – националних заједница у АП Војводини у 2023. години.
  • „Савремени проблеми и одрживост градских насеља на простору Војводине“,  Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, (2021/2024)
  • „Културни туризам у функцији очувања националног идентитета војвођанских Хрвата“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, (2019/2020)
  • „Ефекти  развоја  туризма  у  руралним срединама“, Покрајински  секретаријат  за  високо  образовање  и научно-истраживачку делатност, (2017-2018)
  • „Култуни туризам Војводине у функцији очувања националног идентитета националних мањина“, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, (2013-2014)

Одабране референце:

  1. Ivkov, M., Blešić, I., Dudić, B., Pajtinková Bartáková, G., & Dudić, Z. (2020). Are future professionals willing to implement service robots? Attitudes of hospitality and tourism students towards service robotization. Electronics9(9), 1442.
  2. Blešić, I., Tepavčević, J., & Bradić, M. (2023). Occupational stress indicators in the hotel industry: the case of housekeeping and front office employees. BizInfo (Blace) Journal of Economics, Management and Informatics14(1), 1-7.
  3. Božović, T., Blešić, I., Nedeljković-Knežević, M., Đeri, L., & Pivac, T. (2021). Resilience of tourism employees to changes caused by COVID-19 pandemic. Journal of the Geographical Institute” Jovan Cvijic”, SASA71(2), 181-194.
  4. Demirović Bajrami, D., Petrović, M. D., Sekulić, D., Radovanović, M. M., Blešić, I., Vuksanović, N., … & Tretiakova, T. N. (2022). Significance of the work environment and personal resources for employees’ well-being at work in the hospitality sector. International Journal of Environmental Research and Public Health19(23), 16165.
  5. Tepavčević, J., Dubover, D. A., & Nikolić, G. (2023). Mining meaning from online hotel reviews: identification of determinants of (dis-) satisfaction using Latent Dirichlet allocation. Journal of the Geographical Institute “Jovan Cvijić” SASA73(3), 339-354.
  6. Čerović, S., Blešić, I., Tepavčević, J., Vukosav, S., Garača, V., & Bradić, M. (2020). The influence of heavy work investment on work outcomes in the hospitality industry in Serbia. Amfiteatru Economic22(14), 1243-1264.
  7. Tepavčević, J., Vukosav, S., & Bradić, M. (2021). The impact of demographic factors on work-family conflict and turnover intentions in the hotel industry. Менаџмент у хотелијерству и туризму9(2), 25-36.
  8. Cimbaljevic, M., Bajrami, D. D., Kovacic, S., Blesic, I., & Pivac, T. (2023). Education Effects on Job-Related Constructs Among Frontline Employees in the Hotel Industry. Enlightening Tourism. A Pathmaking Journal13(2), 1-34.
  9. Ivkov, M., Blešić, I., Janićević, S., Kovačić, S., Miljković, Ð., Lukić, T., & Sakulski, D. (2019). Natural disasters vs hotel industry resilience: An exploratory study among hotel managers from Europe. Open Geosciences11(1), 378-390.