ИСТРАЖИВАЧКИ ТИМ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО
Чланови истраживачког тима:
- др Ивана Блешић, редовни професор
- др Светлана Вукосав, редовни професор,
- др Милан Брадић, редовни професор,
- др Милан Ивков, ванредни професор,
- др Јелена Тепавчевић, асистент са докторатом
Контакт:
др Ивана Блешић, редовни професор
Тел: + 381 21 485 28 35,
Маил: ivana.blesic@gmail.com
Историјат истраживања:
Развојем туризма у свету, јавила се потреба за унапређењем угоститељства и његових најзначајнијих грана: хотелијерства и ресторатерства, а самим тим до повећања интересовања младих за студије у овим областима. Истраживачка група Хотелијерство се бави широким спректром тема везаних за развој хотелске индустрије а истраживања обухватају неколико кључних области:
- Управљање квалитетом хотелских услуга – Анализирају се модели за мерење задовољства гостију (ГАП, SERVQUAL, ДИНЕСЕРВ, ХОЛСАТ), како би се идентификовала кључна подручја за побољшање квалитета услуга у хотелима и ресторанима.
- Одрживост у хотелијерству – Истражују се еколошке праксе попут ефикасног коришћења ресурса, смањења отпада и чистих технологија, с циљем креирања одрживих пословних модела који побољшавају конкурентност и одговарају на захтеве еколошки свесних гостију.
- Дигитализација и технологије у хотелијерству – Фокус је на утицају дигиталних технологија на оптимизацију хотелског пословања, укључујући примену софтвера за управљање хотелским системима (ПМС), и безконтактне технологије за побољшање корисничког искуства и оперативне ефикасности.
- Мотивација и задовољство запослених – Истраживања се баве мотивацијом и задовољством запослених, анализирајући утицај обука и мотивационих стратегија на продуктивност и ангажованост запослених.
- Корисничке рецензије – Анализирају се повратне информације гостију с платформи као што су ТрипАдвисор и Booking.com како би се прилагодиле услуге и пословне стратегије, што води ка већем задовољству и лојалности гостију.
Чланови истраживачке групе за Хотелијерство су поред наставних обавеза укључени и у многе научне интердисциплинарне пројекте (ИПА, републичке, покрајинске) који интегришу знања из сродних делатности, што омогућава свеобухватнији приступ истраживањима и решавању проблема. Поред тога, они врше обуку за рад у програму за пословање хотелских предузећа Мицрос Фиделио Суите 8.
Пројекти:
- SY_CULTour – Synergy of culture and tourism: utilisation of cultural potentials in less favoured rural regions. Transnational cooperation programme, South East Europe – Application ID: SEE/B/0017/4.3/X (2011-2014).
- Пројекат израде “Студије изводљивости за изградњу хотела високе категорије са aqua парком”, ЈП Спортски и пословни центар “Војводина”, Нови Сад и Природно-математички факултет, Нови Сад (2017).
- „Улога и значај социјалног туризма у контексту развоја одрживог туризма у Војводини“, Програм од интереса за развој научноистраживачке делатности у АП Војводини у 2022. години.
- „Нематеријална културна баштина у функцији очувања националног идентитета црногорске етничке групе у Војводини“, програм за финансирање научноистраживачких и развојноистраживачких пројеката националних мањина – националних заједница у АП Војводини у 2023. години.
- „Савремени проблеми и одрживост градских насеља на простору Војводине“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, (2021/2024)
- „Културни туризам у функцији очувања националног идентитета војвођанских Хрвата“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, (2019/2020)
- „Ефекти развоја туризма у руралним срединама“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научно-истраживачку делатност, (2017-2018)
- „Култуни туризам Војводине у функцији очувања националног идентитета националних мањина“, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, (2013-2014)
Одабране референце:
- Ivkov, M., Blešić, I., Dudić, B., Pajtinková Bartáková, G., & Dudić, Z. (2020). Are future professionals willing to implement service robots? Attitudes of hospitality and tourism students towards service robotization. Electronics, 9(9), 1442.
- Blešić, I., Tepavčević, J., & Bradić, M. (2023). Occupational stress indicators in the hotel industry: the case of housekeeping and front office employees. BizInfo (Blace) Journal of Economics, Management and Informatics, 14(1), 1-7.
- Božović, T., Blešić, I., Nedeljković-Knežević, M., Đeri, L., & Pivac, T. (2021). Resilience of tourism employees to changes caused by COVID-19 pandemic. Journal of the Geographical Institute” Jovan Cvijic”, SASA, 71(2), 181-194.
- Demirović Bajrami, D., Petrović, M. D., Sekulić, D., Radovanović, M. M., Blešić, I., Vuksanović, N., … & Tretiakova, T. N. (2022). Significance of the work environment and personal resources for employees’ well-being at work in the hospitality sector. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(23), 16165.
- Tepavčević, J., Dubover, D. A., & Nikolić, G. (2023). Mining meaning from online hotel reviews: identification of determinants of (dis-) satisfaction using Latent Dirichlet allocation. Journal of the Geographical Institute “Jovan Cvijić” SASA, 73(3), 339-354.
- Čerović, S., Blešić, I., Tepavčević, J., Vukosav, S., Garača, V., & Bradić, M. (2020). The influence of heavy work investment on work outcomes in the hospitality industry in Serbia. Amfiteatru Economic, 22(14), 1243-1264.
- Tepavčević, J., Vukosav, S., & Bradić, M. (2021). The impact of demographic factors on work-family conflict and turnover intentions in the hotel industry. Менаџмент у хотелијерству и туризму, 9(2), 25-36.
- Cimbaljevic, M., Bajrami, D. D., Kovacic, S., Blesic, I., & Pivac, T. (2023). Education Effects on Job-Related Constructs Among Frontline Employees in the Hotel Industry. Enlightening Tourism. A Pathmaking Journal, 13(2), 1-34.
- Ivkov, M., Blešić, I., Janićević, S., Kovačić, S., Miljković, Ð., Lukić, T., & Sakulski, D. (2019). Natural disasters vs hotel industry resilience: An exploratory study among hotel managers from Europe. Open Geosciences, 11(1), 378-390.