редовни професор - шеф катедре

др Ивана Блешић

ivana.blesic@dgt.uns.ac.rs

Кратка биографија:

Датум и место рођења: 06.08.1975. Нови Сад.
Магистарски рад из области хотелијерства одбранила је октобра 2007. године. Докторску дисертацију под називом: Квалитет хотелских услуга као фактор тржишног позиционирања у бањама Западноморавске бањске зоне, одбранила је јула 2010. године.


Контакт: 

тел: +381 21 485 2835; факс:+381 21 459-696
емаил: ivana.blesic@dgt.uns.ac.rsivana.blesic@gmail.com
Термини консултација:


Звања:

  • 2007 – 2008. – истраживач приправник на Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2008 – 2010. – асистент на Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2011. – доцент на Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2015. – ванредни професор на Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2020. – редовни професор на Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду

Област научног истраживања

  • Менаџмент квалитета у туризму и хотелијерству
  • Стандардизовани системи квалитета
  • Примена статистичких метода у хотелијерству
  • Менаџмент у угоститељству
  • Услужна оријентација и мотивација запослених у туризму и хотелијерству

Предмети:

  • Менаџмент квалитета
  • Менаџмент у угоститељству
  • Хотелска продаја и рецепцијско пословање
  • Менаџмент смештаја и хотелског домаћинства
  • Услужна оријентација запослених у туризму и хотелијерству
  • Глобалне тенденције у међународном хотелијерству

Остале важне информације

Страни језици: енглески, руски


Projekti:

  • “Друштвени однос између Срба и Хрвата, национални идентитет и мањинска права у вези са европским интеграцијама”. Пројекат Министраства просвете и науке Републике Србије, број 47024. Руководилац пројекта др Саша Марковић.
  • SY_CULTour – Synergy of culture and tourism: utilisation of cultural potentials in less favoured rural regions. Transnational cooperation programme, South East Europe – Application ID: SEE/B/0017/4.3/X (2011-2014). Rukovodilac projekta za Srbiju SEE dr Jasmina Đorđević.
  • Пројекат израде “Студије изводљивости за изградњу хотела високе категорије са аqуа парком”, ЈП Спортски и пословни центар “Војводина”, Нови Сад и Природно-математички факултет, Нови Сад (2017).
  • Пројекат израде “Гастро водича Војводине”, Туристичка организација Војводине и Привредна комора Војводине (2009).

Остала релевантна запослења и активности:

  • 2013-2014. члан Националног савета за развој туризма Републике Србије.
  • Члан радне групе за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о туризму и уређење регулативе у области туризма, Националног савета за развој туризма Републике Србије. (2014).
  • Стручни консултант радне групе Статистика, анализа и истраживање тржишта, Националног савета за развој туризма Републике Србије. (2014).
  • Члан одбора Привредне коморе Војводине за економске односе са иностранством. (2014-2017).
  • 2001-2006. запослена у хотелу „Парк“, Нови Сад, у сектору хотелске продаје и маркетинга.

Одабране референце

  1. Блешић, И. (2017): Менаџмент квалитета у туризму и хотелијерству. Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Нови Сад. ИСБН 978-86-7031-446-7.
  2. Попов-Раљић, Ј., Блешић, И. (2012 и 2016): Безбедност хране – примена ХАЦЦП система у угоститељству и хотелијерству. Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Нови Сад. ИСБН 978-86-7031-259-3.
  3. Blešić, I., Petrović, M. D., Gajić, T., Tretiakova, T., Vujičić, M., & Syromiatnikova, J. (2021). Application of the analytic hierarchy process in the selection of traditional food criteria in Vojvodina (Serbia). Journal of Ethnic Foods, 8, 1-13. https://doi.org/10.1186/s42779-021-00096-2
  4. Gajić, T., Đoković, F., Blešić, I., Petrović, M. D., Radovanović, M. M., Vukolić, D., … & Mićović, A. (2023). Pandemic boosts prospects for recovery of rural tourism in Serbia. Land, 12(3), 624. https://doi.org/10.3390/land12030624
  5. Blešić,I. Kovačić, S., Petrović, M., & Milićević, S. (2021). The effects of organisational factors on work outcomes in  hospitality: the role of resilience, European Journal of International Management, DOI: 10.1504/EJIM.2021.10040417
  6. Blešić, I., Ivkov, M., Tepavčević, J., Popov Raljić, J., Petrović, M. D., Gajić, T., … & Lukić, T. (2022). Risky Travel? Subjective vs. Objective Perceived Risks in Travel Behaviour—Influence of Hydro-Meteorological Hazards in South-Eastern Europe on Serbian Tourists. Atmosphere, 13(10), 1671.
  7. Blešić I, Pivac T, Kovačić S, Cimbaljević M, Lukić T, Bubalo Živković M, Đerčan B, & Bjelajac D. (2022). Place Attachment, Cultural Involvement, and Residents’ Attitudes towards Tourism Development: The Case of Novi Sad, the European Capital of Culture 2022. Sustainability, 14(15):9103. https://doi.org/10.3390/su14159103.
  8. Aleksić, M., Raljić, J. P., Gajić, T., Blešić, I., Dragosavac, M., Penić, M., & Bugarčić, J. (2022). Factors of Airline Selection and Reflight Intention During the Pandemic/Case of Serbian Airlines Users. Frontiers in psychology, 13, 915321. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.915321.
  9. Blešić, I., Petrović, M. D., Gajić, T., Tretiakova, T. N., Syromiatnikova, J. A., Radovanović, M., … & Yakovenko, N. V. (2021). How the Extended Theory of Planned Behavior Can Be Applied in the Research of the Influencing Factors of Food Waste in Restaurants: Learning from Serbian Urban Centers. Sustainability, 13(16), 9236. https://doi.org/10.3390/su13169236.
  10. Ivkov, M., Božić, S., & Blešić, I. (2019). The effect of service staff’s verbalized hospitality towards group diner’s additional purchases and tipping behaviour. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 19(1), 82-94. https://doi.org/10.1080/15022250.2017.1415168