redovni profesor - šef katedre

dr Ivana Blešić

ivana.blesic@gmail.com

Kratka biografija:

Datum i mesto rođenja: 06.08.1975. Novi Sad.
Magistarski rad iz oblasti hotelijerstva odbranila je oktobra 2007. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Kvalitet hotelskih usluga kao faktor tržišnog pozicioniranja u banjama Zapadnomoravske banjske zone, odbranila je jula 2010. godine.


Kontakt: 

tel: +381 21 485 2835; faks:+381 21 459-696
email: ivana.blesic@gmail.com
Termini konsultacija:


Zvanja:

  • 2007 – 2008. – istraživač pripravnik na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
  • 2008 – 2010. – asistent na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
  • 2011. – docent na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
  • 2015. – vanredni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
  • 2020. – redovni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu

Oblast naučnog istraživanja

  • Menadžment kvaliteta u turizmu i hotelijerstvu
  • Standardizovani sistemi kvaliteta
  • Primena statističkih metoda u hotelijerstvu
  • Menadžment u ugostiteljstvu
  • Uslužna orijentacija i motivacija zaposlenih u turizmu i hotelijerstvu

Predmeti:

  • Menadžment kvaliteta
  • Kvantitativne i kvalitativne metode istraživanja u kulturnom turizmu
  • Menadžment u ugostiteljstvu
  • Hotelska prodaja i recepcijsko poslovanje
  • Menadžment smeštaja i hotelskog domaćinstva
  • Uslužna orijentacija zaposlenih u turizmu i hotelijerstvu
  • Globalne tendencije u međunarodnom hotelijerstvu

Ostale važne informacije

Strani jezici: engleski, ruski


Projekti:

  • “Društveni odnos između Srba i Hrvata, nacionalni identitet i manjinska prava u vezi sa evropskim integracijama”. Projekat Ministrastva prosvete i nauke Republike Srbije, broj 47024. Rukovodilac projekta dr Saša Marković.
  • SY_CULTour – Synergy of culture and tourism: utilisation of cultural potentials in less favoured rural regions. Transnational cooperation programme, South East Europe – Application ID: SEE/B/0017/4.3/X (2011-2014). Rukovodilac projekta za Srbiju SEE dr Jasmina Đorđević.
  • Projekat izrade “Studije izvodljivosti za izgradnju hotela visoke kategorije sa aqua parkom”, JP Sportski i poslovni centar “Vojvodina”, Novi Sad i Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad (2017).
  • Projekat izrade “Gastro vodiča Vojvodine”, Turistička organizacija Vojvodine i Privredna komora Vojvodine (2009).

Ostala relevantna zaposlenja i aktivnosti:

  • 2013-2014. član Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije.
  • Član radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o turizmu i uređenje regulative u oblasti turizma, Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije. (2014).
  • Stručni konsultant radne grupe Statistika, analiza i istraživanje tržišta, Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije. (2014).
  • Član odbora Privredne komore Vojvodine za ekonomske odnose sa inostranstvom. (2014-2017).
  • 2001-2006. zaposlena u hotelu „Park“, Novi Sad, u sektoru hotelske prodaje i marketinga.

Odabrane reference

  1. Блешић, И. (2017): Менаџмент квалитета у туризму и хотелијерству. Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Нови Сад. ИСБН 978-86-7031-446-7.
  2. Попов-Раљић, Ј., Блешић, И. (2012 и 2016): Безбедност хране – примена ХАЦЦП система у угоститељству и хотелијерству. Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Нови Сад. ИСБН 978-86-7031-259-3.
  3. Blešić, I., Petrović, M. D., Gajić, T., Tretiakova, T., Vujičić, M., & Syromiatnikova, J. (2021). Application of the analytic hierarchy process in the selection of traditional food criteria in Vojvodina (Serbia). Journal of Ethnic Foods, 8, 1-13. https://doi.org/10.1186/s42779-021-00096-2
  4. Gajić, T., Đoković, F., Blešić, I., Petrović, M. D., Radovanović, M. M., Vukolić, D., … & Mićović, A. (2023). Pandemic boosts prospects for recovery of rural tourism in Serbia. Land, 12(3), 624. https://doi.org/10.3390/land12030624
  5. Blešić,I. Kovačić, S., Petrović, M., & Milićević, S. (2021). The effects of organisational factors on work outcomes in  hospitality: the role of resilience, European Journal of International Management, DOI: 10.1504/EJIM.2021.10040417
  6. Blešić, I., Ivkov, M., Tepavčević, J., Popov Raljić, J., Petrović, M. D., Gajić, T., … & Lukić, T. (2022). Risky Travel? Subjective vs. Objective Perceived Risks in Travel Behaviour—Influence of Hydro-Meteorological Hazards in South-Eastern Europe on Serbian Tourists. Atmosphere, 13(10), 1671.
  7. Blešić I, Pivac T, Kovačić S, Cimbaljević M, Lukić T, Bubalo Živković M, Đerčan B, & Bjelajac D. (2022). Place Attachment, Cultural Involvement, and Residents’ Attitudes towards Tourism Development: The Case of Novi Sad, the European Capital of Culture 2022. Sustainability, 14(15):9103. https://doi.org/10.3390/su14159103.
  8. Aleksić, M., Raljić, J. P., Gajić, T., Blešić, I., Dragosavac, M., Penić, M., & Bugarčić, J. (2022). Factors of Airline Selection and Reflight Intention During the Pandemic/Case of Serbian Airlines Users. Frontiers in psychology, 13, 915321. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.915321.
  9. Blešić, I., Petrović, M. D., Gajić, T., Tretiakova, T. N., Syromiatnikova, J. A., Radovanović, M., … & Yakovenko, N. V. (2021). How the Extended Theory of Planned Behavior Can Be Applied in the Research of the Influencing Factors of Food Waste in Restaurants: Learning from Serbian Urban Centers. Sustainability, 13(16), 9236. https://doi.org/10.3390/su13169236.
  10. Ivkov, M., Božić, S., & Blešić, I. (2019). The effect of service staff’s verbalized hospitality towards group diner’s additional purchases and tipping behaviour. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 19(1), 82-94. https://doi.org/10.1080/15022250.2017.1415168