OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE

PROFESOR GEOGRAFIJE

 

4 godine, 240 ESPB
Zvanje nakon diplomiranja: Diplomirani profesor geografije

“Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.” – Jovan Jovanović Zmaj

Važnu ulogu u procesu učenja ima profesor ili nastavnik. Na našem Departmanu školujemo buduće nastavnike geografije. Na smeru profesor geografije u toku četiri godine osnovnih studija, stiču se znanja iz fizičko-geografskih i društveno-geografskih disciplina, regionalne geografije, ali i multidisciplinarnog sadržaja koji se ogleda kroz najnovija dostignuća u geonaukama. Kroz završne godine i na master studijama studenti stiču znanja iz oblasti metodike nastave, kao i psihologije obrazovanja, što ih u potpunosti priprema za buduću profesiju.

*Obratite pažnju na godinu izdavanja PLANA I PROGRAMA (KURIKULUMA), kao i AKTUELNOG INFORMATORA. Ukoliko se odnosi na prethodnu godinu znači da nov informator još nije formiran, ali čim bude dostupan informacije će biti osvežene. U većini slučajeva nema značajnijih izmena u informatoru u odnosu na prethodnu godinu, ali savetujemo da se za prijemni spremate sa najsvežijim informacijama.   

Tokom studiranja na OAS i MAS Profesor geografije odvijaju se obavezne prakse u osnovnim i srednjim školama, gde svi studenti imaju priliku da u realnim uslovima primene usvojena znanja. Cilj je da se kod studenata razvije osećaj za rad sa učenicima. Neke od škola  sa kojima je ostvarena saradnja i u kojima nastavu drže naši studenti pod mentorstvom nastavnika koji su u zvanju saradnika praktičara su:

 • Osnovna škola “Kosta Trifković” Novi Sad
 • Osnovna škola “Petefi Šandor” Novi Sad
 • Osnovna škola “Jovan Popović” Novi Sad
 • Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” Novi Sad
 • Osnovna škola “Đorđe Natošević” Novi Sad
 • Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” odeljenja 7. i 8. razreda
 • Škola za osnovno i srednje obrazovanje “dr Milan Petrović”
 • Osnovna škola “Vuk Karadžić” Zrenjanin
 • Gimnazija “Isidora Sekulić” Novi Sad
 • Gimnazija “Laza Kostić ” Novi Sad
 • E gimnazija, Novi Sad
 • Valjevska gimnazija, Valjevo
 • Srednja škola “Sveti Sava” Beograd

 

Profesori i asistenti koji drže nastavu na smeru profesor geografije su rukovodioci projekata koji za cilj imaju poboljšanje nastave i znanja sa kojim budući i sadašnji nastavnici geografije raspolažu, a neki od njih omogućavaju i aktivno učešće samih studenata. Detaljnije o takvim projektima možete videti na sledećim linkovima:

 

Osim prakse u školi ovaj smer čini jedinstvenim i terenska nastava. Ona se odvija svake godine u maju mesecu i obavezna je za sve studente profesorskog smera. Napravljena je sa zadatkom da studenti detaljno obiđu zemlju u kojoj studiraju, kao i region. U prvoj godini to je teren po Vojvodini, u drugoj zapadna Srbija, u trećoj istočna Srbija, a u četvrtoj jugozapadna Srbija i Republika Crna Gora. Ukoliko master studije upišete kod nas, čeka vas teren u Republici Sloveniji. Za budućeg profesora je ključno da doživi u prirodi ono je naučio, tako da vas očekuju obilasci planina, reka, banja, vodopada, jezera, ali i kulturnih spomenika, muzeja i arheoloških lokaliteta.

 

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

A za kraj pogledajte iskustva naših studenata na smeru OAS Profesor geografije: Profesor geografije, Zorica Pogrmić