Kratka biografija:
Datum i mesto rođenja: 25.12.1985. Novi Sad
Osnovne studije iz gastronomije je diplomirala 2008. godine. Master rad iz oblasti hotelijerstva sa usmerenjem na gastronomiju je odbranila 2010. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma, odbranila u januaru 2014. godine, kao prvi doktor nauka iz oblasti Gastronomije.
Kontakt:
Tel: +381 21 450602
email: bojana.kalenjuk@dgt.uns.ac.rs i bojanakalenjuk@yahoo.com
Termini konsultacija: ponedeljkom od 12h do 14h i četvrtkom od 11h do 13h, prvi sprat, kabinet GIS 1 (uz prethodno zakazivanje putem maila)
Zvanja:
- 2008. – 2011. istraživač pripravnik na Katedri za hotelijerstvo Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
- 2011. – 2012. istraživač saradnik projekta: Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (046009) na Katedri za hotelijerstvo Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
- 2012. – 2014. asistent na Katedri za hotelijerstvo, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
- 2014. – 2019. docent na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
- 2019. vanredni profesor na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu
Oblast naučnog istraživanja
- Gastronomija, gastronomski turizam, ugostiteljstvo, hrana i piće
Predmeti:
Osnovne studije:
- Nacinalne gastronomije
- Osnove pekarstva i poslastičarstva
- Gatronomska kultura i tradicija
- Gastronomska estetika
Master studije:
- Velike svetske kuhinje
Doktorske studije:
- Lokalna hrana u globalnoj turističkoj ponudi
Ostale važne informacije
- Strani jezici: engleski
- Članstvo u organizacijama: Kulinarsa federacija Srbije (KFS); Asocijacija šefova i kuvara Srbije (AŠKS)
- Sudija WACS – World Association of Chefs’ Societies, sa B licencom (2018 -2023; 2023-2028)
Odabrani projekat:
- Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (III 046009), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije, 2011 – 2020.
- EDEN, Izbor gastro destinacije Srbije, Turistička organizacija Srbije, 2015.
- Etničke grupe Vojvodine u 21. veku – stanje i perspektive održivost, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, 2016 – 2020.
- Poljoprivredni, prehrambeni i gastronomski proizvodi u funkciji razvoja turizma Vojvodine usmerenog na autentičnu i zdravstveno bezbednu hrane, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina. rukovodilac, 2017 – 2018.
- Digitalni vodič kroz turističke atrakcije Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, 2017 – 2018.
- Efekti razvoja ruralnog turizma u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, 2018 – 2019.
- Otpad u održivom ugostiteljstvu, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, 2019 – 2020.
- Unapređenje održivosti proizvodnje tradicionalnih prehrambenih proizvoda Vojvodine kroz inovativni pristup plasmana u turističko-ugostiteljskoj ponudi, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, 2021 – 2024.
- Održivost gastronomskog nasleđa Vojvodine u ugostiteljstvu i njegov značaj u razvoju turizma regiona, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, rukovodilac, 2022 – 2023.
- Značaj gastronomskog identiteta u razvoju ugostiteljsko turističke ponude, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, A.P.Vojvodina, 2023 – 2024.
Odabrane reference:
- Kalenjuk, B. (2016). Nacionalne gastronomije. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
- Kalenjuk B., Radivojević, G. (2020). Praktikum iz nacionalne gastronomije. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
- Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Knežević, M. (2014). Importance of Food With Protected Origin and Attitudes of Employees Towards the Development of Gastronomic Tourism. Tourism Education Studies and Practice, 3/3, 99-107.
- Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Erdeji, I., Banjac, M. (2015). Offer of authentic food as a condition for gastronomic tourism development. The European Journal of Applied Economics, 12/2, 27-34. DOI: 10.5937/ejae12-9139
- Kalenjuk Pivarski, B., Tekić, D., Šmugović, S., Banjac, M., Novaković, A., Mutavdžić, B., … & Marić, A. (2023). Factors Affecting the Consumption of Traditional Food in Tourism—Perceptions of the Management Sector of Catering Facilities. Foods, 12(12), 2338. DOI: 10.3390/foods12122338
- Kalenjuk Pivarski, B., Šmugović, S., Tekić, D., Ivanović, V., Novaković, A., Tešanović, D., … & Vukelić, N. (2022). Characteristics of Traditional Food Products as a Segment of Sustainable Consumption in Vojvodina’s Hospitality Industry. Sustainability, 14(20), 13553. DOI: 10.3390/su142013553
- Kalenjuk Pivarski, B., Grubor, B., Banjac, M., Đerčan, B., Tešanović, D., Šmugović, S., … & Stošić, T. (2023). The Sustainability of Gastronomic Heritage and Its Significance for Regional Tourism Development. Heritage, 6(4), 3402-3417. DOI: 10.3390/heritage6040180
- Kalenjuk Pivarski, B., Tekić, D., Šmugivić, S., Novaković, A., Ivanović, V., Petrović, M., … Tešanović, D. & Maravić, N. (2023). Traditional Food Products on the Local Market-Consumption Conditional on the Characteristics of Management and Restaurant Facilities in Tourism of Vojvodina (Serbia). Frontiers in Sustainable Food Systems, 7, 1259806. DOI: 10.3389/fsufs.2023.1259806
- Kalenjuk Pivarski, B., Banjac, M., Šarenac, N., Šmugović, S., Mlinarević, P., Ivanović, V., … Tešanović, D. & Jaraković, S. (2024). The Influence of Gastronomic Identity Factors on the Food Tourism Development in the Republic of Serbia and Bosnia and Herzegovina. Frontiers in Nutrition, 10, 1335943. DOI: 10.3389/fnut.2023.1335943
- Tešanović, D., Krasavčić, M., Kalenjuk, B., Portić, Gagić, S., (2014). The influence of the structure of employees on sensory quality of restaurants food, British Food Journal, 116/3, 527 – 543. DOI: 10.1108/BFJ-05-2012-0112
Dostupnost naučnih podataka: Scholar.google, Kobson, ResearchGate i knr.uns.ac.rs (APVNT broj 3084).