ОСНОВНЕ АKАДЕМСKЕ СТУДИЈЕ ТУРИЗМА

МОДУЛ

ХОТЕЛИЈЕРСТВО

 

Основне академске студије Туризам (4 године, 240 ЕСПБ)
Излазно звање: Дипломирани менаџер, са ближим одређењем у Додатку дипломе – Хотелијерство


За студијски програм ОАС Туризам и модуле 1) Гастрономија, 2) Хотелијерство, 3) Нутриционизам и дијететика полаже се исти пријемни испит под називом “Куварство и услуживање“. Пријемни испит се припрема из следеће литературе:

  • Практикум за пријемни испит за студенте Гастрономије и Хотелијерства 1 (2019). Аутори: др Драган Тешановић, др Бојана Калењук, Мсц Маја Бањац.
  • Приручник за припрему пријемног испита модула Гастрономија и Хотелијерство 2 (2022) Аутори: др Милан Ивков, др Милан Брадић, мср Јелена Тепавчевић.

Литература за полагање пријемног испита се може преузети на следећој интернет страници: [линк за преузимање].


Студије хотелијерства на DGTH-u се заснивају на мултидисциплинарном приступу и синергији теоријских и практичних знања, а поред стручних предмета, стичу се и и знања из области као што су економија, менаџмент, примена информационих технологија, маркетинг и страни језици, што има за циљ што квалитетније оспособљавање за рад у овој делатности. Савремена теоријска и практична знања и вештине које се стичу током студија омогућавају лакше сналажење у најсложенијим ситуацијама у току обављања радних обавеза. Хотелијерство је једна од најотпорнијих, најприлагодљивијих и најдинамичнијих индустрија на свету. То је индустрија сталних промена, где се технологије и иновације интегришу ради побољшања искуства гостију, и стварају се нови концепти а све у циљу задовољавања променљивих потреба корисника. Што се свет више мења, све се више отварају могућности за нове послове у овој делатности.

Теоријска настава праћена је и адекватним практичним активностима. Стручна пракса обавља се у угледним и реномираним хотелима и другим угоститељским објектима у земљи и иностранству, након које студенти имају бројне могућности за запослење на најразличитијим позицијама. Неки од објеката у којима су студенти до сада обављали праксу су:

  • Hotel Dorchester (London, UK)
  • Hotel Rodos Palace (Rodos, Grčka)
  • Hotel Splendid (Bečići, Crna Gora)
  • Hotel Life Class (Portorož, Slovenija)
  • Hotel Premier Aqua (Vrdnik)
  • Hotel Sheraton (Novi Sad)
  • Hotel Grand (Kopaonik)
  • Amadria Park (Šibenik)

Константно праћење трендова и брзо прилагођавање насталим променама је императив у овој делатности, што изискује перманентно усавршавање вештина и усвајање нових знања. Сходно томе, студенти Хотелијерства имају могућност да:

  • Добију сертификат за рад у ПМС (Property Манагемент System) неопходним за хотелско пословање,
  • Закораче у свет вина и усвоје неоходна знања за добијање сертификата познавалаца вина (ниво обуке 2/3) на српском и енглеском језику.

Професори и асистенти на модулу Хотелијерство се помоћу бројних пројеката константно усавршавају са циљем да побољшају квалитет извођења наставе. Примери таквих пројеката су:

  • Студија изводљивости за изградњу хотела високе категорије са aqua парком
  • Данубе Стреам фор Греен Дреам
  • Регенерација историјског наслеђа у контексту одрживог развоја туризма и профилисања нових тематских рута.

Позивамо вас да нас запратите на друштвеним мрежама: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

А такође и да се пријавите на наш newsletter, где делимо најновије научно-популарне текстове из области у којима су наши професори и сарадници усавршавани.

За крај погледајте искуства наших студената на модулу Хотелијерство: Хотелијер, Мирко Миљановић