Ванредни професор

Милка Б. Поповић

milka.popovic@mf.uns.ac.rs

Милка Б. Поповић

Ванредни професор

Медицински факултет, Универзитет у Новом Саду


Ужа научна област: хигијена


Звања:

  • Избор у звање 2020. Медицински факултет Нови Сад, УНС /Медицинa / Хигијена
  • Докторат 2013. Медицински факултет Нови Сад, УНС / Медицина / Јавно здравље
  • Специјализација 2004. Медицински факултет Нови Сад, УНС / Медицина / Хигијена
  • Диплома 1993. Медицински факултет Нови Сад, УНС / Медицина / Јавно здравље

Репрезентативне референце:

  • Zavišić G, Popović M, Stojkov S, Medić D, Gusman V, Jovanović Lješković N, Jovanović Galović A. (2023). Antibiotic Resistance and Probiotics: Knowledge Gaps, Market Overview and Preliminary Screening. Antibiotics (Basel). 3;12(8):1281. https://doi.org/10.3390/antibiotics12081281. (M21)
  • Popović M.B, Medić D.D, Velicki R.S, Jovanović Galović A.I. (2023).  Purple Urine Bag Syndrome in a Home-Dwelling Elderly Female with Lumbar Compression Fracture: A Case Report. Healthcare (Basel). 10;11(16):2251. https://doi.org/10.3390/healthcare11162251. (M22)
  • Popović M, Baltić M, Gusman V, Anđelković R, Velicki R, Bjelanović J, et al. (2022). Hygiene status of food contact surfaces in public school canteens in the city of Novi Sad, Serbia. Vojnosanit Pregl. 79(9): 883-9. https://doi.org/10.2298/VSP200521050P. (M23)
  • Popović M, Nedić D, Pećanac B, Đorđević V, Baltić T, Lazić I.B, Ćirić J. (2020). The toxic element concentration in fish tissues from Saničani Lake, an urban environment, in Bosnia and Herzegovina. Biol Trace Elem Res. 197(1):271-8. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01982-2. (M22)
  • Milanković B, Ćirić J, Krstić M, Starčević M, Baltić B, Šefer D, Đorđević V, Popović M, Marković R. (2019). Effect of dietary fatty acid pattern on growth performance, carcass characteristics, fatty acid profile, and serum biochemistry parameters in broiler chickens. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi. 25(4):507-16. https://doi.org/10.9775/kvfd.2018.21205. (M23)
  • Ćirić J, Cerić O, Marković R, Janjić J, Spirić D, Popović M, Pećanac B, Baltić B, Baltić M.Ž. (2018). Seasonal distributions of heavy metal concentrations in different snail (Helix pomatia) tissues from an urban environment in Serbia. Environ Sci Pollut Res Int. 25(33):33415-22. https://doi.org/10.1007/s11356-018-3295-1 (M22)
  • Bjelanović J, Velicki R, Popović M, Bjelica A, Jevtić M. (2017). Prevalence and some risk factors of childhood obesity. Prog Nutr. 19(2):138-45. https://doi.org/10.23751/pn.v19i2.4832. (M23) 
  • Torović Lj, Trajković-Pavlović Lj, Popović M. (2017). Ochratoxin A and aflatoxin B1 in breakfast cereals marketed in Serbia – occurrence and health risk characterization. Food Add Contam Part B Surveill. 10(3):176-84. https://doi.org/10.1080/19393210.2017.1285358. (M22)
  • Bjelanovic J, Jevtic M, Velicki R, Stojisavljevic D, Barjaktarovic-Labovic S,  Popovic M, Bjelica A. (2017). Anthropometric and growth characteristics of schoolchildren in Novi Sad. Srp Arh Celok Lek. 145(1-2):14-9. https://doi.org/10.2298/SARH160108002B (М23)
  • Jovanović Galović A, Bijelović S, Milošević V, Hrnjaković Cvjetkovic I, Popović M, Kovačević G, et al. (2016). Testing for viral material in water of public bathing areas of the Danube during summer, Vojvodina, Serbia, 2014. Euro Surveill. 21(15):31-9. doi: http://dx.doi.org/10.2807/1560-7917. (M21a)

СЛД-ДЛВ, члан; Српско лекарско друштво, Секција за хигијену, Српска лекарска комора, члан; Удружење за исхрану Србије, члан Извршног одбора; World Action on Salt and Health (Светско удружење за смањење употребе соли и здравље), Члан радних група Министарства здравља за израду прописа из области хране (6); Члан научног одбора међународног конгреса исхране 2016. године у организацији Удружења за исхрану Србије, члан организационог одбора 2. Конгреса хигијене и превентивне медицине 2019. године, члан научног одбора 14th European Nutrition conference FENS 2023, Belgrade, Члан Комитета за етичка питања Медицинског факултета у Новом Саду, шеф Одсека за правилну исхрану и здравствену безбедност хране Института за јавно здравље Војводине.