Кратка биографија:
Датум и место рођења: 25.12.1985. Нови Сад
Основне студије из гастрономије је дипломирала 2008. године. Мастер рад из области хотелијерства са усмерењем на гастрономију је одбранила 2010. године. Докторску дисертацију под називом: Војводина као дестинација гастрономског туризма, одбранила у јануару 2014. године, као први доктор наука из области Гастрономије.
Контакт:
Тел: +381 21 450602
емаил: bojana.kalenjuk@dgt.uns.ac.rs i bojanakalenjuk@yahoo.com
Термини консултација: понедељком од 12ч до 14ч и четвртком од 11ч до 13ч, први спрат, кабинет ГИС 1 (уз претходно заказивање путем маила)
Звања:
- 2008. – 2011. истраживач приправник на Катедри за хотелијерство Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
- 2011. – 2012. истраживач сарадник пројекта: Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (046009) на Катедри за хотелијерство Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду.
- 2012. – 2014. асистент на Катедри за хотелијерство, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
- 2014. – 2019. доцент на Катедри за гастрономију, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
- 2019. ванредни професор на Катедри за гастрономију, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
Област научног истраживања
- Гастрономија, гастрономски туризам, угоститељство, храна и пиће
Предмети:
Основне студије:
- Нациналне гастрономије
- Основе пекарства и посластичарства
- Гатрономска култура и традиција
- Гастрономска естетика
Мастер студије:
- Велике светске кухиње
Докторске студије:
- Локална храна у глобалној туристичкој понуди
Остале важне информације
- Страни језици: енглески
- Чланство у организацијама: Кулинарса федерација Србије (КФС); Асоцијација шефова и кувара Србије (АШКС)
- Судија WACS – World Association of Chefs’ Societies, sa B licencom (2018 -2023; 2023-2028)
Одабрани пројекат:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (ИИИ 046009), Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, 2011 – 2020.
- ЕДЕН, Избор гастро дестинације Србије, Туристичка организација Србије, 2015.
- Етничке групе Војводине у 21. веку – стање и перспективе одрживост, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, 2016 – 2020.
- Пољопривредни, прехрамбени и гастрономски производи у функцији развоја туризма Војводине усмереног на аутентичну и здравствено безбедну хране, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина. руководилац, 2017 – 2018.
- Дигитални водич кроз туристичке атракције Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, 2017 – 2018.
- Ефекти развоја руралног туризма у Војводини, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, 2018 – 2019.
- Отпад у одрживом угоститељству, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, 2019 – 2020.
- Унапређење одрживости производње традиционалних прехрамбених производа Војводине кроз иновативни приступ пласмана у туристичко-угоститељској понуди, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, 2021 – 2024.
- Одрживост гастрономског наслеђа Војводине у угоститељству и његов значај у развоју туризма региона, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, руководилац, 2022 – 2023.
- Значај гастрономског идентитета у развоју угоститељско туристичке понуде, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, А.П.Војводина, 2023 – 2024.
Одабране референце
- Kalenjuk, B. (2016). Nacionalne gastronomije. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
- Kalenjuk B., Radivojević, G. (2020). Praktikum iz nacionalne gastronomije. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.
- Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Knežević, M. (2014). Importance of Food With Protected Origin and Attitudes of Employees Towards the Development of Gastronomic Tourism. Tourism Education Studies and Practice, 3/3, 99-107.
- Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Erdeji, I., Banjac, M. (2015). Offer of authentic food as a condition for gastronomic tourism development. The European Journal of Applied Economics, 12/2, 27-34. DOI: 10.5937/ejae12-9139
- Kalenjuk Pivarski, B., Tekić, D., Šmugović, S., Banjac, M., Novaković, A., Mutavdžić, B., … & Marić, A. (2023). Factors Affecting the Consumption of Traditional Food in Tourism—Perceptions of the Management Sector of Catering Facilities. Foods, 12(12), 2338. DOI: 10.3390/foods12122338
- Kalenjuk Pivarski, B., Šmugović, S., Tekić, D., Ivanović, V., Novaković, A., Tešanović, D., … & Vukelić, N. (2022). Characteristics of Traditional Food Products as a Segment of Sustainable Consumption in Vojvodina’s Hospitality Industry. Sustainability, 14(20), 13553. DOI: 10.3390/su142013553
- Kalenjuk Pivarski, B., Grubor, B., Banjac, M., Đerčan, B., Tešanović, D., Šmugović, S., … & Stošić, T. (2023). The Sustainability of Gastronomic Heritage and Its Significance for Regional Tourism Development. Heritage, 6(4), 3402-3417. DOI: 10.3390/heritage6040180
- Kalenjuk Pivarski, B., Tekić, D., Šmugivić, S., Novaković, A., Ivanović, V., Petrović, M., … Tešanović, D. & Maravić, N. (2023). Traditional Food Products on the Local Market-Consumption Conditional on the Characteristics of Management and Restaurant Facilities in Tourism of Vojvodina (Serbia). Frontiers in Sustainable Food Systems, 7, 1259806. DOI: 10.3389/fsufs.2023.1259806
- Kalenjuk Pivarski, B., Banjac, M., Šarenac, N., Šmugović, S., Mlinarević, P., Ivanović, V., … Tešanović, D. & Jaraković, S. (2024). The Influence of Gastronomic Identity Factors on the Food Tourism Development in the Republic of Serbia and Bosnia and Herzegovina. Frontiers in Nutrition, 10, 1335943. DOI: 10.3389/fnut.2023.1335943
- Tešanović, D., Krasavčić, M., Kalenjuk, B., Portić, Gagić, S., (2014). The influence of the structure of employees on sensory quality of restaurants food, British Food Journal, 116/3, 527 – 543. DOI: 10.1108/BFJ-05-2012-0112
Dostupnost naučnih podataka: Scholar.google, Kobson, ResearchGate i knr.uns.ac.rs (APVNT broj 3084).