ванредни професор

др Бојана Калењук Пиварски

bojana.kalenjuk@dgt.uns.ac.rs

Кратка биографија:

Датум и место рођења: 25.12.1985. Нови Сад
Основне студије из гастрономије је дипломирала 2008. године. Мастер рад из области хотелијерства са усмерењем на гастрономију је одбранила 2010. године. Докторску дисертацију под називом: Војводина као дестинација гастрономског туризма, одбранила у јануару 2014. године.


Контакт: 

Тел: +381 21 450602
емаил: bojana.kalenjuk@dgt.uns.ac.rs i bojanakalenjuk@yahoo.com
Термини консултација: уторком и четвртком од 11х до 13х, први спрат, кабинет ГИС 1


Звања:

  • 2008. – 2011. истраживач приправник на Катедри за хотелијерство Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2011. – 2012. истраживач сарадник пројекта: Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (046009) на Катедри за хотелијерство Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду.
  • 2012. – 2014. асистент  на Катедри за хотелијерство, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2014. – 2019. доцент на Катедри за гастрономију, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
  • 2019. ванредни професор на Катедри за гастрономију, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду

Област научног истраживања

  • Гастрономија, гастрономски туризам, угоститељство, храна и пиће

Предмети:

Основне студије:

  • Нациналне гастрономије
  • Основе пекарства и посластичарства
  • Гатрономска култура и традиција
  • Гастрономска естетика
  • Гастрономски производи

Мастер студије:

  • Велике светске кухиње

Докторске студије:

  • Локална храна у глобалној туристичкој понуди

Остале важне информације

  • Страни језици: енглески, немачки
  • Чланство у организацијама: Кулинарса федерација Србије (КФС); Асоцијација шефова кухиње Србије (АШКС), Судија WАЦС-а са Б лиценцом

Пројекат:

  • 2011 – 2020 Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (ИИИ 046009), Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, руководилац: др Лазар Турубатовић, др Мирела Иличић
  • 2015 ЕДЕН, Избор гастро дестинације Србије, Туристичка организација Србије.
  • 2016 – 2020 Етничке групе Војводине у 21. веку – стање и перспективе одрживост, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Тамара Лукић, др Милка Бубало – Живковић
  • 2017 – 2018 Пољопривредни, прехрамбени и гастрономски производи у функцији развоја туризма Војводине усмереног на аутентичну и здравствено безбедну хране, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Бојана Калењук
  • 2017- 2018 Дигитални водич кроз туристичке атракције Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Мирјана Микалачки
  • 2018  Ефекти развоја руралног туризма у Војводини, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Кристина Кошић
  • 2018 – 2019 Родна равноправност у туристичкој привреди Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Вук Гарача
  • 2018 – 2019 Антропогеографске и културне вреднсоти војвођанских Словака као фактор одрживости националног идентитета, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Бојан Ђерчан
  • 2018 – 2019 Међугенерацијска повезаност и солидарност као популациона мера у одрживом развоју Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Милица Соларевић
  • 2019 – 2020 Отпад у одрживом угоститељству, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Весна Вујасиновић
  • 2019 – 2020 Културне вредности Украјинаца у Војводини у функцији развоја туризма, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Бојана Калењук

Одабране референце

  1. Калењук, Б. (2016). Националне гастрономије. Департман за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математички факултет, Нови Сад.
  2. Тешановић, Д., Калењук, Б. (2012). Практикум са дневником феријалне праксе за студенте гастрономије и хотелијерства. Департман за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математички факултет, Нови Сад.
  3. Тешановић, Д., Красавчић, М., Калењук, Б., Портић, Гагић, С., (2014). Тхе инфлуенце оф тхе струцтуре оф емплоyеес он сенсорy qуалитy оф рестаурантс фоод, Бритисх Фоод Јоурнал, 116/3, пп. 527 – 543.
  4. Тешановић, Д., Калењук, Б., Тешановић, Д., Псодоров, Ђ., Ристић, З., Марковић, В. (2011). Цхангес оф биоцхемицал анд сенсорy цхарацтеристицс ин тхе мусцулус лонгиссимус дорси оф тхе фаллоw деер ин тхе еарлy пхасе пост-мортем анд дуринг матуратион. Африцан Јоурнал оф Биотецхнологy, 10/55, пп.11668-11675.
  5. Тешановић, Д., Вуксановић, Н., Калењук, Б., Портић, М. (2015). Тоурист схипс он тхе Данубе ас ан оппортунитy фор еxпорт оф меат анд меат продуцтс, Ецономицс оф Агрицултуре, 62/ 2, пп. 527-542.
  6. Плавшић, Д., Псодоров, Ђ., Калењук, Б., Тешановић, Д., Шарић, Љ., Чабаркапа, И., Филиповић, Ј. (2010). Цомпарисон оф мицробиологицал сафетy оф паста анд паста релатед продуцтс депендинг он тхе цондитионс оф продуцтион. Фоод & Феед Ресеарцх, 37/2, 51-58.
  7. Тешановић, Д., Вуксановић, Н., Калењук, Б., Вукић, М., Гагић, С. (2013). Данубе тоурист схипс ас ан оппортунитy фор еxпорт оф агрицултурал анд фоод продуцтс, Ецономицс оф Агрицултуре, 60/ 1 (1-216), пп. 179-194.
  8. Калењук, Б., Тешановић, Б. (2013). Одређивање праваца стратегијског развоја гастрономског туризма у Војводини. Економика, 59/4, 195-202.
  9. Калењук, Б., Тешановић, Д., Гагић, С., Кнежевић, М. (2014). Импортанце оф Фоод Wитх Протецтед Оригин анд Аттитудес оф Емплоyеес Тоwардс тхе Девелопмент оф Гастрономиц Тоурисм. Тоурисм Едуцатион Студиес анд Працтице, 3/ 3, 99-107.
  10. Калењук, Б., Тешановић, Д., Гагић, С., Ердеји, И., Бањац, М. (2015). Оффер оф аутхентиц фоод ас а цондитион фор гастрономиц тоурисм девелопмент. Тхе Еуропеан Јоурнал оф Апплиед Ецономицс, 12/ 2, пп. 27-34.