
Кратка биографија:
Датум и место рођења: 25.12.1985. Нови Сад
Основне студије из гастрономије је дипломирала 2008. године. Мастер рад из области хотелијерства са усмерењем на гастрономију је одбранила 2010. године. Докторску дисертацију под називом: Војводина као дестинација гастрономског туризма, одбранила у јануару 2014. године.
Контакт:
Тел: +381 21 450602
емаил: bojana.kalenjuk@dgt.uns.ac.rs i bojanakalenjuk@yahoo.com
Термини консултација: уторком и четвртком од 11х до 13х, први спрат, кабинет ГИС 1
Звања:
- 2008. – 2011. истраживач приправник на Катедри за хотелијерство Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
- 2011. – 2012. истраживач сарадник пројекта: Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (046009) на Катедри за хотелијерство Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду.
- 2012. – 2014. асистент на Катедри за хотелијерство, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
- 2014. – 2019. доцент на Катедри за гастрономију, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
- 2019. ванредни професор на Катедри за гастрономију, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду
Област научног истраживања
- Гастрономија, гастрономски туризам, угоститељство, храна и пиће
Предмети:
Основне студије:
- Нациналне гастрономије
- Основе пекарства и посластичарства
- Гатрономска култура и традиција
- Гастрономска естетика
- Гастрономски производи
Мастер студије:
- Велике светске кухиње
Докторске студије:
- Локална храна у глобалној туристичкој понуди
Остале важне информације
- Страни језици: енглески, немачки
- Чланство у организацијама: Кулинарса федерација Србије (КФС); Асоцијација шефова кухиње Србије (АШКС), Судија WАЦС-а са Б лиценцом
Пројекат:
- 2011 – 2020 Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (ИИИ 046009), Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, руководилац: др Лазар Турубатовић, др Мирела Иличић
- 2015 ЕДЕН, Избор гастро дестинације Србије, Туристичка организација Србије.
- 2016 – 2020 Етничке групе Војводине у 21. веку – стање и перспективе одрживост, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Тамара Лукић, др Милка Бубало – Живковић
- 2017 – 2018 Пољопривредни, прехрамбени и гастрономски производи у функцији развоја туризма Војводине усмереног на аутентичну и здравствено безбедну хране, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Бојана Калењук
- 2017- 2018 Дигитални водич кроз туристичке атракције Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Мирјана Микалачки
- 2018 Ефекти развоја руралног туризма у Војводини, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Кристина Кошић
- 2018 – 2019 Родна равноправност у туристичкој привреди Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Вук Гарача
- 2018 – 2019 Антропогеографске и културне вреднсоти војвођанских Словака као фактор одрживости националног идентитета, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Бојан Ђерчан
- 2018 – 2019 Међугенерацијска повезаност и солидарност као популациона мера у одрживом развоју Војводине, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Милица Соларевић
- 2019 – 2020 Отпад у одрживом угоститељству, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Весна Вујасиновић
- 2019 – 2020 Културне вредности Украјинаца у Војводини у функцији развоја туризма, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Бојана Калењук
Одабране референце
- Калењук, Б. (2016). Националне гастрономије. Департман за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математички факултет, Нови Сад.
- Тешановић, Д., Калењук, Б. (2012). Практикум са дневником феријалне праксе за студенте гастрономије и хотелијерства. Департман за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математички факултет, Нови Сад.
- Тешановић, Д., Красавчић, М., Калењук, Б., Портић, Гагић, С., (2014). Тхе инфлуенце оф тхе струцтуре оф емплоyеес он сенсорy qуалитy оф рестаурантс фоод, Бритисх Фоод Јоурнал, 116/3, пп. 527 – 543.
- Тешановић, Д., Калењук, Б., Тешановић, Д., Псодоров, Ђ., Ристић, З., Марковић, В. (2011). Цхангес оф биоцхемицал анд сенсорy цхарацтеристицс ин тхе мусцулус лонгиссимус дорси оф тхе фаллоw деер ин тхе еарлy пхасе пост-мортем анд дуринг матуратион. Африцан Јоурнал оф Биотецхнологy, 10/55, пп.11668-11675.
- Тешановић, Д., Вуксановић, Н., Калењук, Б., Портић, М. (2015). Тоурист схипс он тхе Данубе ас ан оппортунитy фор еxпорт оф меат анд меат продуцтс, Ецономицс оф Агрицултуре, 62/ 2, пп. 527-542.
- Плавшић, Д., Псодоров, Ђ., Калењук, Б., Тешановић, Д., Шарић, Љ., Чабаркапа, И., Филиповић, Ј. (2010). Цомпарисон оф мицробиологицал сафетy оф паста анд паста релатед продуцтс депендинг он тхе цондитионс оф продуцтион. Фоод & Феед Ресеарцх, 37/2, 51-58.
- Тешановић, Д., Вуксановић, Н., Калењук, Б., Вукић, М., Гагић, С. (2013). Данубе тоурист схипс ас ан оппортунитy фор еxпорт оф агрицултурал анд фоод продуцтс, Ецономицс оф Агрицултуре, 60/ 1 (1-216), пп. 179-194.
- Калењук, Б., Тешановић, Б. (2013). Одређивање праваца стратегијског развоја гастрономског туризма у Војводини. Економика, 59/4, 195-202.
- Калењук, Б., Тешановић, Д., Гагић, С., Кнежевић, М. (2014). Импортанце оф Фоод Wитх Протецтед Оригин анд Аттитудес оф Емплоyеес Тоwардс тхе Девелопмент оф Гастрономиц Тоурисм. Тоурисм Едуцатион Студиес анд Працтице, 3/ 3, 99-107.
- Калењук, Б., Тешановић, Д., Гагић, С., Ердеји, И., Бањац, М. (2015). Оффер оф аутхентиц фоод ас а цондитион фор гастрономиц тоурисм девелопмент. Тхе Еуропеан Јоурнал оф Апплиед Ецономицс, 12/ 2, пп. 27-34.