Шумадијско вече – у недрима Шумадије

 

У вечерњим сатима 23.1.2012. године, узлетео је шумадијски авион. Посада од око 100 чланова, сачињена од гастронома, хотелијера, припадника ФА „Вила“ и студената туризма, водила је бригу о преко 200 гостију, који су имали прилику да осете културу која је близу, али можда не и толико блиска.
Благословом оца Стефана, игумана манастира Велика Ремета, отпочео је лет преко историјских јаруга, обичаја шумадијских породица, културе, песме, игре и гастрономских специјалитета.
Путници кроз време и места били су виђенији људи из новосадске академске елите, породице, пријатељи и сви људи широког срца.
Овај лет одвијао се на једном једином месту, у ресторану „Рибарац“, који је био прави домаћин, почаствован што може да угости велики број хуманитараца.
Како би све било аутентично, догађај је пропраћен изложбом фотографија, коју је уступио „Фото клуб 202“ из Зајечара, и грнчарије, рад Мирослава Јовановића из Оџака.
Средства која су прикупљена реализацијом ове тематске вечери намењена су акцији Битка за бебе-Неонатологија Нови Сад, те посебну захвалност студенти упућују госпођи Др Бранки Ковачевић, начелнику одељења неонатологије и господину Луки Лончару из Битке за бебе, који су својим присуством и говором увеличали овај догађај.
Ветар у леђа, који је гурао до циља, је малена Андреа, кћи Шумадинке Диане Хемун, студента туризма, која је рођена у шестом месецу. Овај мали борац улио је снагу студентима да пројекат спроведу до краја на најбољи могући начин и да дају свој максимум.
Слаткиши, играчке и школски прибор, које су гости донели као знак добре воље, намењени су деци са Косова.
Трупа од 25 веселих Шумадинаца не би никада била надахнута да ради овај пројекат да није било ПМФ-а и ДГТХ.

Реализацију шумадијске тематске вечери помогли су: Делта Ђенерали осигурање, ФА „Вила“ предвођен господином Милорадом Лонићем, Српско Народно Позориште, „Деком“ д.о.о. Инђија, АК Секулић Ветерник, „Житосрем“ Инђија, Кон Тики травел, Студио Кит, Генерали транспорт, сзтр пекара „Маја“, Новосадски Сајам, ФТН Грид, ТО Горњи Милановац, Стефан д.о.о. Ариље, Поштанска штедионица, Алексић Први д.о.о., туристичка агенција Магелан, АВОН, „Сат оптик“ Стара Пазова, сзр Гледићка љута, „Делтекс“, „Еуровез“, „Монарх“ и Јованка Цвејић

 

Добродошли на наше тематске вечери!

Предметни професор, др Анђелија Ивков-Џигурски