Филмски кабаре

 

Још један семестар, и још једна генерација туризмолога и гастронома који треба да организују вече анимација. Како задовољити претходно успостављене стандарде, а остати оригиналан? И онда на памет пада нешто што, свима нама који се не бавимо професионално глумом, делује узбудљиво али помало и застрашујуће. Три месеца, напорних и константих проба, како бисмо се и ми, и публика која нас је са овацијама испратила, поносили коначним продуктом. У прохладној вечери, 30. јануара 2012. године ”Филмски кабаре” студентских ентузијаста, отворио је своја врата свим Новосађанима. Пред око 150 гостију, певали су, плесали, глумили, и све то како би успели да прикупе довољно новца за лечење малог Јанка Стефановића из Крагујевца. Нису заборавили ни децу из свратишта, коју су обрадовали новим играчкама и слаткишима.
У биоскопској дворани ”Културног центра” Новог Сада, у току два сата програма, покушали су да проведемо све љубитеље филма кроз неке од најупечатљивих момената филмске кинематографије. Најпре се на сцени, како и доликује, појавила икона ”Кабереа” Лајза Минели која је присутнима пожелела добродошлицу уз ”Wелцоме то тхе Цабарет”. Током вечери водитељиски пар се, на помало шаљив и експлицитан начин, трудио да подсети госте на све филмске жанрове.
Хорором су желели да гостима утерају страх у кости, а продорним вриском водитељке, да заледе крв у жилама. Убицу из ”Психа” посебно је разбеснело скрнављење новог Севиног хита ”Ово ће бити добра ноћ предосјећам” од стране алфа-мужјака Обрада. Ипак, неспретни Психо-убица успео је само да избије зуб несретном јунаку. Дракула из сенке се кроз хипнозу поиграо са Мином и Станом, бацајући их по соби као плишане играчке. Заводљивим плесом успео је да залуди Мину, толико да она није могла да обузда своје емоције према горостасном Живојину. Најпрепознатљивија филмска музика, помогла је да госте одморе од смеха, плесним тачкама. Певајући и играјући девојке са паперјастим шаловима забавиле су госте уз ”Данцинг qуеен”. Чикаго је на тренутак заблистао у Новом Саду, док су се Рокси и Вилма прикрале позорници у коктел хаљинама и са аутоматкама. Борба ”Десперада” је у њиховој режији била женска. Док се наш Антонио трудио да одабере једну од девојака, оне су се сложиле да му избор олакшају тако што су га отерале.
И ако је пловио по свим биоскопским салама, са наше позорнице ”Титаник” није успео да исплови. Изреволтиран одабиром трећеразредног Леонарда Ди Капућина, наш Џејмс Камерон није имао права средства за рад. Полупијана Кејт, ниски Леонардо и ”непрофесионална” посада са гавраном од славуја Дион, вероватно не би згрнуо све милионе које је зарадио оригинални ”Титаник” али је публику засмејао до суза. Вечити сци-фи двобој између оца Дарт Ведера и сина Лука, желео је да открије публици праву истину о родбинским односима. Ствар се некако закомпликовала преко шкоде и карбуратора, до ћерке заове сестричине шурнаје и мужа швалера који је биолошки отац, а у ствари и није отац. Важно је напоменути да су у овој верзији Лук и Дарт отишли у миру, а публика у трансу.
Студенти се не хвале, али како они кажу – поносе се, а поноси се и професорица. Поносе се зато што су били део једног оваквог пројекта који ће им остати у памћењу као јединствени доживљај студирања на Природно-математичком факултету.
То вече са њима су били сви они ликови којима смо се толико дивили гледајући их док су одрастали. Форест Гамп и његова кутија чоколада која никако није могла стићи пуна до његове Пени. Одри Хепберн у црној хаљини, са црним рукавицама, црним наочарима и неизбежним перлама, која је до данас остала идол елеганције младим девојкама. Заводљива Мерлин Монро, њен непревазиђени шарм и моћ којом је опијала све присутне, па макар певала и о дијамантима. И како и доликује једном Кабареу, вече је затворила његова најблиставија звезда, и још једно извођење наше Лајзе, овог пута са партнером и песмом ”Монеy, монеy”. Можда не баш типична песма којом бисте затворили Кабаре, али ако се узме у обзир разлог окупљања, и више него прикладно.
На коктелу са шведским столом и филмском музиком, поред свих старих звезда, и новооткривених талената, придружила нам се и публика, која је са слашћу уживала у специјалитетима наших гастронома. Искрено, путовање нам се није прекидало. Али како некако свему брже дође крај него што нам се чини, остаје нам само да препричавамо скечеве и ко зна, можда се и видимо поново.
Ништа од овога не бисмо успели да урадимо да нисмо имали подршку ПМФ-а, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, као и спонзора: Социете Генерале Банка ад, Енолошка станица Вршац, ЈКП Паркинг сервис Крагујевац, ЈКП Чистоћа Крагујевац, Народна библиотека “Симеун Пишчевић” Шид, Туристичка агенција “Крагујтурист”, Ефибис доо, Грађански фонд “Јармила”, Семенарска асоцијација Србије, ЈКП Беочин, Технички преглед МОТ, Пицерија “Цорлеоне”, Винарија Моловин, Месара “Штранд”, Дисконт пића “Дастал”, Лучар доо, велепродаја и малопродаја здраве хране, Ресторан Лазин Салаш, Вип Мобил доо.

 

Добродошли на наше тематске вечери!

Предметни професор, др Анђелија Ивков-Џигурски