OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE TURIZMA

MODUL

HOTELIJERSTVO

 

Osnovne akademske studije Turizam (4 godine, 240 ESPB)
Izlazno zvanje: Diplomirani menadžer, sa bližim određenjem u Dodatku diplome – Hotelijerstvo


Za studijski program OAS Turizam i module 1) Gastronomija, 2) Hotelijerstvo, 3) Nutricionizam i dijetetika polaže se isti prijemni ispit pod nazivom “Kuvarstvo i usluživanje“. Prijemni ispit se priprema iz sledeće literature:

  • Praktikum za prijemni ispit za studente Gastronomije i Hotelijerstva 1 (2019). Autori: dr Dragan Tešanović, dr Bojana Kalenjuk, Msc Maja Banjac.
  • Priručnik za pripremu prijemnog ispita modula Gastronomija i Hotelijerstvo 2 (2022) Autori: dr Milan Ivkov, dr Milan Bradić, msr Jelena Tepavčević.

Literatura za polaganje prijemnog ispita se može preuzeti na sledećoj internet stranici: [link za preuzimanje].


Studije hotelijerstva na DGTH-u se zasnivaju na multidisciplinarnom pristupu i sinergiji teorijskih i praktičnih znanja, a pored stručnih predmeta, stiču se i i znanja iz oblasti kao što su ekonomija, menadžment, primena informacionih tehnologija, marketing i strani jezici, što ima za cilj što kvalitetnije osposobljavanje za rad u ovoj delatnosti. Savremena teorijska i praktična znanja i veštine koje se stiču tokom studija omogućavaju lakše snalaženje u najsloženijim situacijama u toku obavljanja radnih obaveza. Hotelijerstvo je jedna od najotpornijih, najprilagodljivijih i najdinamičnijih industrija na svetu. To je industrija stalnih promena, gde se tehnologije i inovacije integrišu radi poboljšanja iskustva gostiju, i stvaraju se novi koncepti a sve u cilju zadovoljavanja promenljivih potreba korisnika. Što se svet više menja, sve se više otvaraju mogućnosti za nove poslove u ovoj delatnosti. 

Teorijska nastava praćena je i adekvatnim praktičnim aktivnostima. Stručna praksa obavlja se u uglednim i renomiranim hotelima i drugim ugostiteljskim objektima u zemlji i inostranstvu, nakon koje studenti imaju brojne mogućnosti za zaposlenje na najrazličitijim pozicijama. Neki od objekata u kojima su studenti do sada obavljali praksu su:

  • Hotel Dorchester (London, UK)
  • Hotel Rodos Palace (Rodos, Grčka)
  • Hotel Splendid (Bečići, Crna Gora)
  • Hotel Life Class (Portorož, Slovenija)
  • Hotel Premier Aqua (Vrdnik)
  • Hotel Sheraton (Novi Sad)
  • Hotel Grand (Kopaonik)
  • Amadria Park (Šibenik)

Konstantno praćenje trendova i brzo prilagođavanje nastalim promenama je imperativ u ovoj delatnosti, što iziskuje permanentno usavršavanje veština i usvajanje novih znanja. Shodno tome, studenti Hotelijerstva imaju mogućnost da:  

  • Dobiju sertifikat za rad u PMS (Property Management System) neophodnim za hotelsko poslovanje, 
  • Zakorače u svet vina i usvoje neohodna znanja za dobijanje sertifikata poznavalaca vina (nivo obuke 2/3) na srpskom i engleskom jeziku. 

Profesori i asistenti na modulu Hotelijerstvo se pomoću brojnih projekata konstantno usavršavaju sa ciljem da poboljšaju kvalitet izvođenja nastave. Primeri takvih projekata su:

  • Studija izvodljivosti za izgradnju hotela visoke kategorije sa aqua parkom
  • Danube Stream for Green Dream 
  • Regeneracija istorijskog nasleđa u kontekstu održivog razvoja turizma i profilisanja novih tematskih ruta. 

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama: [FACEBOOK] – [INSTAGRAM] – [YOU TUBE] – [TIKTOK]

A takođe i da se prijavite na naš newsletter, gde delimo najnovije naučno-popularne tekstove iz oblasti u kojima su naši profesori i saradnici usavršavani.

Za kraj pogledajte iskustva naših studenata na modulu Hotelijerstvo: Hotelijer, Mirko Miljanović