STUDENTSKA PRAKSA
Plan i program izvođenja nastave na predmetima Stručna praksa za studente modula hotelijerstvo i gastronomija
Nastavni planovi i programi Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo usklađeni su sa evropskim procesima u obrazovanju, koji studentima pružaju savladavanje teorijskih i praktičnih znanja i veština. Zamišljeni su tako da razvijaju kompetencije za obavljanje menadžerskih poslova u hotelijerstvu i srodnim delatnostima koje su u funkciji turizma.
Obrazovanje budućih menadžera hotelijerstva i gastronomije zahteva stalni napredak i usvajanje inovacija u hotelijerskoj i gastronomskoj praksi, a upravo je program izvođenja praktične nastave najznačajnija specifičnost koja je vezana za kvalitetnu edukaciju studenata, koji sticanjem znanja i iskustva putem stručne prakse tokom studiranja izrastaju u kvalitetne kadrove.Veliki broj naših studenata koji su diplomirali na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, rade kao uspešni menadžeri, konsultanti, profesori, nastavnici i predstavljaju važnu kariku u kompanijama u kojima su zaposleni.
Studenti su u praktičnu nastavu uključeni od 2001. godine i od tada je kroz ovaj program prošlo gotovo 2.000 studenata. Do sada su studenti praksu obavljali u preko 50 hotela od čega je više od 20 u inostranstvu. Hotel Queen Of Montenegro i hotel Iberostar Belluve u Crnoj Gori, zatim hoteli Iberostar i Mitzis korporacije na grčkim ostrvima Kos i Rodos, The Dorchester Hotel u Londonu, hoteli na Pohorju u Sloveniji, Grand Hyatt hoteli u Dubaiju i Abu Dabiju su samo neki sa kojima Departman sarađuje.
Studenti Hotelijerstva i Gastronomije nekoliko su puta učestvovali na međunarodnim i Republičkim takmičenjima ugostiteljske i turističke struke gde su dokazali da se mogu uspešno takmičiti sa mnogo iskusnijim i starijim kolegama iz privrede. Stoga se od naših studenata sa pravom očekije da po završetkom akademskih studija postanu važan segment hotelijerske i gastronomske ponude naše zemlje.
Studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, u okviru nekih predmeta dobijaju zadatke da osmišljaju i realizuju projekte, ili rade istraživačke radove, koji se tiču njihovog upućivanja u problemati¬ku hotelijerstva i gastronomije, odnodno ugostiteljstva upošte. Za svoje radove su na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima osvajali prestižne nagrade.
Povezivanje nauke sa privredom i industrijom, a u funkciji strategije razvoja zemlje možda je i najznačajniji zadatak kome bi trebali da težimo. Iako Fakultet sarađuje sa brojnim institucijama u zemlji i inostranstvu, prava provera rezultata biće postignuta tek kada naši diplomci nađu svoje mesto u privrednom razvoju zemlje.
Pripremna praksa
Prema nastavnom planu i programu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, predmet Stručna praksa je obavezan za sve studente, a sastoji se iz pripremne stručne prakse i ferijalne stručne prakse. Pripremna stručna praksa obavlja se u nastavnim radionicama Fakulteta ili ugostiteljskim objektima u Novom Sadu koji ispunjavaju tehničke i kadrovske uslove za izvođenje praktične nastave studenata.
Studenti 1. godine modula Hotelijerstvo i studenti 1. godine modula Gastronomija obavljaju pripremnu stručnu praksu iz oblasti usluživanja u trajanju od 7 radnih dana u zimskom semestru i 7 radnih dana u letnjem semestru. Za realizaciju zadužen je nastavnik veština MSc Milorad Todorović.
Studenti 2. godine modula Hotelijerstvo i studenti 2. i 3. godine modula Gastronomija obavljaju pripremnu stručnu praksu iz oblasti gastronomije u trajanju od 7 radnih dana u zimskom i 7 radnih dana u letnjem semestru. Za realizaciju zadužen je nastavnik veština MSc Goran Radivojević.
Studenti 3. godine modula Hotelijerstvo obavljaju pripremnu praksu iz oblasti recepcijskog poslovanja u trajanju od 7 radnih dana i iz oblasti hotelskog domaćinstva u trajanju od 7 radnih dana. Za realizaciju zadužena je nastavnik veština MSc Melita Josipović.
U okviru pripremne stručne prakse studenti su dužni da redovno i detaljno popunjavaju Dnevnik pripremne prakse prema uputstvima nastavnika veština. Dnevnik pripremne prakse predstavlja deo dokumentacije za ispit iz predmeta Stručna praksa. Prisustvo i ocenjivanje obavljaju predmetni nastavnici koji izvode pripremnu praksu i lica zadužena za rad studenata u ugostiteljskim objektima na način i prema Nastavnom planu i programu stručne prakse.
Ferijalna praksa
Prema Nastavnom planu i programu, studenti modula Hotelijerstvo i Gastronomija svoje predispitne obaveze ispunjavaju i u okviru ferijalne stručne prakse, i to praktičnim radom u odgovarajućem ugostiteljskom objektu u trajanju od 360 radnih sati (1., 2., i 3. godina studija) koje treba završiti u periodu od 60 dana ili 180 radnih sati (4. godina studija) u trajanju od 30 dana. Ferijalna stručna praksa obavlja se u adekvatnim ugostiteljskim objektima u zemlji i inostranstvu sa kojima Fakultet ima potpisan Ugovor o saradnji. U vanrednim situacijama (svaka situacija zbog koje nije moguće obezbediti radno mesto za svakog redovnog studenta), studentima se može odobriti da organizacija ferijalne stručne prakse u samostalnoj režiji, odnosno da sami predlože ugostiteljski objekat u zemlji ili inostranstvu koji mora biti odobren od strane Nastavnih radionica, a na predloga nastavnika veština. Predloženi ugostiteljski objekat mora ispunjavati minimalne uslove za adekvatno obavljanja prakse.
Nakon potpisanog Ugovora o saradnji između Fakulteta i ugostiteljskog objekta, studenti su dužni prijaviti početak i završetak rada, preuzeti od nastavnika veština Uput za praksu, te se uredno javljati na pozive predmetnih nastavnika, prijavljivati bolovanje i druge prekide rada te i iz drugih razloga održavati kontakte sa kancelarijom za stručnu praksu i redovno obaveštavati nastavnika o radnom vremena. Za vreme obavljanja prakse, studenti su obavezni da uredno popunjavaju Dnevnik ferijalne prakse sa praktikumom u kojem zapisuju svoja zapažanja i novine koje im mogu biti od velike koristi u daljem obrazovanju.
Ocenjivanje praktične nastave
Ocenjivanje se obavlja prema uputstvima koja važe za sve nastavne predmete i uputstva datog u Praktikumu sa dnevnikom ferijalne prakse, pri čemu se vrednuje prisustvo na pripremnoj i ferijalnoj praksi, ocena rada u objektima, kvalitet obrađenih tema koje su zadate kao radni zadaci u dnevniku prakse i usmeni deo ispita.
Za ocenjivanje predmeta Stručna praksa zaduženi su sledeći profesori i nastavnici:
za 1. godinu studija, Stručna praksa – MSc Milorad Todorović, nastavnik veština;
za 2. godinu studija, Stručna praksa 2 – MSc Goran Radivojević, nastavnik veština;
za 3. godinu studija, Stručna praksa 3– MSc Goran Radivojević, nastavnik veština (modul Gastronomija) i MSc Melita Josipović, nastavnik veština, (modul Hotelijerstvo);
za 4. godinu studija, Stručna praksa 4 – MSc Melita Josipović, nastavnik veština (modul Hotelijerstvo) i dr Dragan Tešanović, redovni profesor (modul Gastronomija)
Nastavne radionice
Nastavne radionice su organizaciona jedinica Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a u okviru kojih se organizuje i predlaže izvodjenje praktične nastave za obrazovne profile hotelijerstvo i gastronomija. U sklopu Departmana se nalazi savremeno opremljena laboratorija za praktičnu nastavu iz oblasti Gastronomije (sala 3) i kabinet za praktičnu nastavu (kantina) za praktičnu nastavu iz oblasti usluživanja na 1.godini studija.
Članovi nastavnih radionica se zajedno dogovoraju o načinu izvođenja pripremne i ferijalne prakse i o izboru objekata, gde će se praksa realizovati.
Kadrovsku strukturu nastavnih radionica čine profesori i nastavnici sa katedri za gastronomiju i hotelijerstvo:
- Dr Dragan Tešanović, redovni profesor – šef Nastavnih radionica,
- Dr Ivana Blešić, vanredni profesor – zamenik šefa Nastavnih radionica,
- MSc Milorad Todorović, nastavnik veština,
- MSc Goran Radivojević, nastavnik veština,
- MSc Melita Josipović, nastavnik veština,
- Dr Mirjana Penić, stručni saradnik.
Važna dokumenta za praksu
Kodeks ponašanja HGMS 2019.
Prava i obaveze studenata za vreme obavljanja prakse
Pravilnik o bezbednosti i zdravlju studenata
Pravilnik o disciplinskoj odgovornost istudenata pmf
Ugovor o realizaciji stručne prakse studenta
Uputstvo za stručnu praksu-studenti