СТУДЕНТСКА ПРАКСА
План и програм извођења наставе на предметима Стручна пракса за студенте модула хотелијерство и гастрономија
Наставни планови и програми Департмана за географију, туризам и хотелијерство усклађени су са европским процесима у образовању, који студентима пружају савладавање теоријских и практичних знања и вештина. Замишљени су тако да развијају компетенције за обављање менаџерских послова у хотелијерству и сродним делатностима које су у функцији туризма.
Образовање будућих менаџера хотелијерства и гастрономије захтева стални напредак и усвајање иновација у хотелијерској и гастрономској пракси, а управо је програм извођења практичне наставе најзначајнија специфичност која је везана за квалитетну едукацију студената, који стицањем знања и искуства путем стручне праксе током студирања израстају у квалитетне кадрове.Велики број наших студената који су дипломирали на Департману за географију, туризам и хотелијерство, раде као успешни менаџери, консултанти, професори, наставници и представљају важну карику у компанијама у којима су запослени.
Студенти су у практичну наставу укључени од 2001. године и од тада је кроз овај програм прошло готово 2.000 студената. До сада су студенти праксу обављали у преко 50 хотела од чега је више од 20 у иностранству. Хотел Qуеен Оф Монтенегро и хотел Иберостар Беллуве у Црној Гори, затим хотели Иберостар и Митзис корпорације на грчким острвима Кос и Родос, Тхе Дорцхестер Хотел у Лондону, хотели на Похорју у Словенији, Гранд Хyатт хотели у Дубаију и Абу Дабију су само неки са којима Департман сарађује.
Студенти Хотелијерства и Гастрономије неколико су пута учествовали на међународним и Републичким такмичењима угоститељске и туристичке струке где су доказали да се могу успешно такмичити са много искуснијим и старијим колегама из привреде. Стога се од наших студената са правом очекије да по завршетком академских студија постану важан сегмент хотелијерске и гастрономске понуде наше земље.
Студенти Департмана за географију, туризам и хотелијерство, у оквиру неких предмета добијају задатке да осмишљају и реализују пројекте, или раде истраживачке радове, који се тичу њиховог упућивања у проблемати¬ку хотелијерства и гастрономије, однодно угоститељства упоште. За своје радове су на националним и међународним такмичењима освајали престижне награде.
Повезивање науке са привредом и индустријом, а у функцији стратегије развоја земље можда је и најзначајнији задатак коме би требали да тежимо. Иако Факултет сарађује са бројним институцијама у земљи и иностранству, права провера резултата биће постигнута тек када наши дипломци нађу своје место у привредном развоју земље.
Припремна пракса
Према наставном плану и програму, Департмана за географију, туризам и хотелијерство, предмет Стручна пракса је обавезан за све студенте, а састоји се из припремне стручне праксе и феријалне стручне праксе. Припремна стручна пракса обавља се у наставним радионицама Факултета или угоститељским објектима у Новом Саду који испуњавају техничке и кадровске услове за извођење практичне наставе студената.
Студенти 1. године модула Хотелијерство и студенти 1. године модула Гастрономија обављају припремну стручну праксу из области услуживања у трајању од 7 радних дана у зимском семестру и 7 радних дана у летњем семестру. За реализацију задужен је наставник вештина МСц Милорад Тодоровић.
Студенти 2. године модула Хотелијерство и студенти 2. и 3. године модула Гастрономија обављају припремну стручну праксу из области гастрономије у трајању од 7 радних дана у зимском и 7 радних дана у летњем семестру. За реализацију задужен је наставник вештина МСц Горан Радивојевић.
Студенти 3. године модула Хотелијерство обављају припремну праксу из области рецепцијског пословања у трајању од 7 радних дана и из области хотелског домаћинства у трајању од 7 радних дана. За реализацију задужена је наставник вештина МСц Мелита Јосиповић.
У оквиру припремне стручне праксе студенти су дужни да редовно и детаљно попуњавају Дневник припремне праксе према упутствима наставника вештина. Дневник припремне праксе представља део документације за испит из предмета Стручна пракса. Присуство и оцењивање обављају предметни наставници који изводе припремну праксу и лица задужена за рад студената у угоститељским објектима на начин и према Наставном плану и програму стручне праксе.
Феријална пракса
Према Наставном плану и програму, студенти модула Хотелијерство и Гастрономија своје предиспитне обавезе испуњавају и у оквиру феријалне стручне праксе, и то практичним радом у одговарајућем угоститељском објекту у трајању од 360 радних сати (1., 2., и 3. година студија) које треба завршити у периоду од 60 дана или 180 радних сати (4. година студија) у трајању од 30 дана. Феријална стручна пракса обавља се у адекватним угоститељским објектима у земљи и иностранству са којима Факултет има потписан Уговор о сарадњи. У ванредним ситуацијама (свака ситуација због које није могуће обезбедити радно место за сваког редовног студента), студентима се може одобрити да организација феријалне стручне праксе у самосталној режији, односно да сами предложе угоститељски објекат у земљи или иностранству који мора бити одобрен од стране Наставних радионица, а на предлога наставника вештина. Предложени угоститељски објекат мора испуњавати минималне услове за адекватно обављања праксе.
Након потписаног Уговора о сарадњи између Факултета и угоститељског објекта, студенти су дужни пријавити почетак и завршетак рада, преузети од наставника вештина Упут за праксу, те се уредно јављати на позиве предметних наставника, пријављивати боловање и друге прекиде рада те и из других разлога одржавати контакте са канцеларијом за стручну праксу и редовно обавештавати наставника о радном времена. За време обављања праксе, студенти су обавезни да уредно попуњавају Дневник феријалне праксе са практикумом у којем записују своја запажања и новине које им могу бити од велике користи у даљем образовању.
Оцењивање практичне наставе
Оцењивање се обавља према упутствима која важе за све наставне предмете и упутства датог у Практикуму са дневником феријалне праксе, при чему се вреднује присуство на припремној и феријалној пракси, оцена рада у објектима, квалитет обрађених тема које су задате као радни задаци у дневнику праксе и усмени део испита.
За оцењивање предмета Стручна пракса задужени су следећи професори и наставници:
за 1. годину студија, Стручна пракса – МСц Милорад Тодоровић, наставник вештина;
за 2. годину студија, Стручна пракса 2 – МСц Горан Радивојевић, наставник вештина;
за 3. годину студија, Стручна пракса 3– МСц Горан Радивојевић, наставник вештина (модул Гастрономија) и МСц Мелита Јосиповић, наставник вештина, (модул Хотелијерство);
за 4. годину студија, Стручна пракса 4 – МСц Мелита Јосиповић, наставник вештина (модул Хотелијерство) и др Драган Тешановић, редовни професор (модул Гастрономија)
Наставне радионице
Наставне радионице су организациона јединица Департмана за географију, туризам и хотелијерство, ПМФ-а у оквиру којих се организује и предлаже изводјење практичне наставе за образовне профиле хотелијерство и гастрономија. У склопу Департмана се налази савремено опремљена лабораторија за практичну наставу из области Гастрономије (сала 3) и кабинет за практичну наставу (кантина) за практичну наставу из области услуживања на 1.години студија.
Чланови наставних радионица се заједно договорају о начину извођења припремне и феријалне праксе и о избору објеката, где ће се пракса реализовати.
Кадровску структуру наставних радионица чине професори и наставници са катедри за гастрономију и хотелијерство:
- Др Драган Тешановић, редовни професор – шеф Наставних радионица,
- Др Ивана Блешић, ванредни професор – заменик шефа Наставних радионица,
- МСц Милорад Тодоровић, наставник вештина,
- МСц Горан Радивојевић, наставник вештина,
- МСц Мелита Јосиповић, наставник вештина,
- Др Мирјана Пенић, стручни сарадник.
Важна документа за праксу
Кодекс понашања ХГМС 2019.
Права и обавезе студената за време обављања праксе
Правилник о безбедности и здрављу студената
Правилник о дисциплинској одговорност истудената пмф
Уговор о реализацији стручне праксе студента
Упутство за стручну праксу-студенти