О Новом Саду

Нови Сад поседује сва богатства и садржаје метрополе, а живот још увек не отежавају огромне велеградске раздаљине. Налази се у богатој војвођанској равници, у непосредној близини Фрушке горе. Пријатном животу у граду доприносе бројни паркови, Дунав са својим речним острвима, лепим обалама и плажом, као и бројна излетишта у близини града. Петроварадинска тврђава, сведочи о богатој прошлости града, а данас су ту смештени атељеи новосадских уметника, Академија уметности, музеји и ресторани, што је чини једним од најпривлачнијих места у граду.

Нови Сад је универзитетски град већ пуних 37 година. Данас Универзитет Новог Сада има 13 факултета, Академију уметности и преко 60 научно-образовних институција. Сваке године се упише око 5.000 нових студената. Тренутно на њему студира преко 25.000 студената и има преко 2.000 запосленог наставно-научног особља.

Универзитетски кампус у Новом Саду се налази на обали Дунава, окружен зеленилом, близу центра града. Ту су груписани скоро сви факултети новосадског Универзитета, студентски домови и ресторани, дом здравља студената и спортски терени, што представља значајну погодност.

У оквиру Универзитета у Новом Саду постоји седам студентских домова капацитета 3.500 места. Собе су двокреветне или трокреветне, сваки стуњег распуста. Постоји могућност приватног смештаја у граду, а помоћ при томе пружа Студентска задруга Универзитета.

Студентски ресторани пружају комплетну исхрану свим заинтересованим студентима. Право на бенефицирану исхрану имају редовни студенти, а сви студенти имају право на здравствену заштиту и бенефиције у градском саобраћају. Нови Сад, као град са развијеном културом, пружа обиље могућности за пријатно провођење слободног времена. У граду постоје четири позоришне сцене, пет галерија ликовних уметности, веома живо књижевно и ликовно стваралаштво, велике и богате библиотеке, пет музеја, Српско народно позориште са највећом продукцијом у Југославији, чији богат репертоар употпуњују бројна гостовања и традиционалне Југословенске позоришне игре – Стеријино позорје. Поред тога, у Новом Саду постоје и Новосадско позориште, Позориште младих. Библиотека Матице српске располаже са преко 600.000 књига, а њена читаоница је једно од најпопуларнијих места за учење.

За младе су посебно интересантни готово свакодневни концерти на разним просторима у граду укључујући и Синагогу, а сваке године се одржавају Новосадске музичке свечаности (НОМУС) и Дани џеза. Ноћни живот се одвија у мноштву кафића, ресторана и дискотека.

Поред универзитетског парка се налази СПЦ Војводина са клизалиштем, базенима, кугланом и спортским салама. Студенти имају попуст на улазнице за базен. У близини су смештени тениски терени, фудбалски стадион Војводина. На самој обали Дунава налазе се спортски терени Универзитета, популарно Ђачко игралиште. У граду постоји већи број спортских и рекреативних клубова, укључујући и неколико фитнес центара.

Студенти географије сваке године учествују на сусретима студената ПМФ-а Југославије – Приматијада, са својим стручним радовима или на спортским такмичењима.