O Novom Sadu

Novi Sad poseduje sva bogatstva i sadržaje metropole, a život još uvek ne otežavaju ogromne velegradske razdaljine. Nalazi se u bogatoj vojvođanskoj ravnici, u neposrednoj blizini Fruške gore. Prijatnom životu u gradu doprinose brojni parkovi, Dunav sa svojim rečnim ostrvima, lepim obalama i plažom, kao i brojna izletišta u blizini grada. Petrovaradinska tvrđava, svedoči o bogatoj prošlosti grada, a danas su tu smešteni ateljei novosadskih umetnika, Akademija umetnosti, muzeji i restorani, što je čini jednim od najprivlačnijih mesta u gradu.

Novi Sad je univerzitetski grad već punih 37 godina. Danas Univerzitet Novog Sada ima 13 fakulteta, Akademiju umetnosti i preko 60 naučno-obrazovnih institucija. Svake godine se upiše oko 5.000 novih studenata. Trenutno na njemu studira preko 25.000 studenata i ima preko 2.000 zaposlenog nastavno-naučnog osoblja.

Univerzitetski kampus u Novom Sadu se nalazi na obali Dunava, okružen zelenilom, blizu centra grada. Tu su grupisani skoro svi fakulteti novosadskog Univerziteta, studentski domovi i restorani, dom zdravlja studenata i sportski tereni, što predstavlja značajnu pogodnost.

U okviru Univerziteta u Novom Sadu postoji sedam studentskih domova kapaciteta 3.500 mesta. Sobe su dvokrevetne ili trokrevetne, svaki stunjeg raspusta. Postoji mogućnost privatnog smeštaja u gradu, a pomoć pri tome pruža Studentska zadruga Univerziteta.

Studentski restorani pružaju kompletnu ishranu svim zainteresovanim studentima. Pravo na beneficiranu ishranu imaju redovni studenti, a svi studenti imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i beneficije u gradskom saobraćaju. Novi Sad, kao grad sa razvijenom kulturom, pruža obilje mogućnosti za prijatno provođenje slobodnog vremena. U gradu postoje četiri pozorišne scene, pet galerija likovnih umetnosti, veoma živo književno i likovno stvaralaštvo, velike i bogate biblioteke, pet muzeja, Srpsko narodno pozorište sa najvećom produkcijom u Jugoslaviji, čiji bogat repertoar upotpunjuju brojna gostovanja i tradicionalne Jugoslovenske pozorišne igre – Sterijino pozorje. Pored toga, u Novom Sadu postoje i Novosadsko pozorište, Pozorište mladih. Biblioteka Matice srpske raspolaže sa preko 600.000 knjiga, a njena čitaonica je jedno od najpopularnijih mesta za učenje.

Za mlade su posebno interesantni gotovo svakodnevni koncerti na raznim prostorima u gradu uključujući i Sinagogu, a svake godine se održavaju Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) i Dani džeza. Noćni život se odvija u mnoštvu kafića, restorana i diskoteka.

Pored univerzitetskog parka se nalazi SPC Vojvodina sa klizalištem, bazenima, kuglanom i sportskim salama. Studenti imaju popust na ulaznice za bazen. U blizini su smešteni teniski tereni, fudbalski stadion Vojvodina. Na samoj obali Dunava nalaze se sportski tereni Univerziteta, popularno Đačko igralište. U gradu postoji veći broj sportskih i rekreativnih klubova, uključujući i nekoliko fitnes centara.

Studenti geografije svake godine učestvuju na susretima studenata PMF-a Jugoslavije – Primatijada, sa svojim stručnim radovima ili na sportskim takmičenjima.