Međunarodna saradnja novosadskog PMF-a na promociji novih pristupa u razvoju održivog turizma

U utorak, 14. maja na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu održana je promocija projekata o razvoju održivog turizma koji se sprovodi sa Univeriztetom Južne Floride. Projekat se uspešno realizuje već drugu godinu. Saradnja je finansirana od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u okviru programa saradnje univerziteta.
S ciljem uspostavljanja trajnih veza između visokoobrazovnih institucija u Srbiji i SAD-u, a na osnovu zajedničkih istraživanja, ovogodišnji projekat analizira digitalnu komunikaciju o održivosti američkih organizacija u oblastima turizma i kulture, koristeći inovativne pristupe neuromarketinga kako bi se održive poruke efikasno prenosile u digitalnom dobu. Profesori sa PMF-a, dr Lazara Lazića, dr Miroslava Vujičića i dr Uglješu Stankova, su aprilu boravili u SAD kao bi posetiti primere dobre prakse održivosti u turizmu i prikupili podatke za analizu. Tim američkih istraživača koji su trenutno u poseti Srbiji već je održao dve radionice za studente i stručnjake na temu održivosti u turizmu u Beogradu na Ekonomskom fakultetu i na arehološkom lokalitetu Viminacijum.
U junu 2024. godine, biće pušten u rad veb-portal o praksama održive komunikacije namenjen studentima i zainteresovanim stranama u Srbiji. Dr Miroslav Vujičić, vanredni profesor i rukovodilac projekta je naglasio da istraživači iz Srbije, u saradnji sa američkim kolegama, oranizuju završnu međunarodnu konferenciju u Sarasoti na Floridi, u avugustu 2024. godine na kojoj će učestvovati predstavnici američkih visokoobrazovnih institucija, lideri održivosti i druge zainteresovane strane kako bi razmenili iskustva i istražili nove mogućnosti za saradnju. Konferenciju su podržali brojni istraživači iz sveta, ukljčujući i Dr Džejmsa Kennela, rukovodioca Departmana za hotelijerstvo i događaje, Škole menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, Univerziteta u Sariju iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je rangiran na prvom mestu u Velikoj Britaniji i drugom mestu u svetu za menadžment u hotelijerstvu i turizmu prema Šangajskom globalnom rangiranju univerziteta za 2023. godinu.
Učesnici na konferenciji za novinare su naglasili da su u planu novi vidovi saradnje, koji porazumevanju širenje mreže američkin univerziteta koji su izrazili želju da sarađuju sa PMF-om u Novom Sadu. Ovaj razvoj saradnje se odnosi kako na zajednička naučna istraživanja, tako i na mogućnosti razmene studenata i organizovanja zajedničke nastave i prakse.

Kontakt:
Dr Miroslav Vujičić
Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo,
Prirodno-matematički fakultet,
Univerzitet u Novom Sadu
miroslav.vujicic@dgt.uns.ac.rs