redovni profesor

dr Đorđe Psodorov

djordje.psodorov@dgt.uns.ac.rs

Kratka biografija:

Datum rodenja: 16. 11. 1953. god. Novi Sad , diplomirao 1979. god. na Tehnološkom Fakultetu u Novom Sadu . Magistrirao je 1990. god. na Tehnološkom Fakultetu u Novom Sadu. Doktorsku tezu pod nazivom „ Produženje održivosti hleba optimizacijom tehnološkog postupka i pakovanjem u modifikovanoj atmosferi“ odbranio 1999.godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.


Kontakt:

Email: djordje.psodorov@dgt.uns.ac.rs i djordje.psodorov@fins.uns.ac.rs
Telefon: +381 21 485 3791 / 063 509-084
Rodjen 16.11.1953. Novi Sad
Termini konsultacija: ponedeljkom od 13 – 15 h u kancelariji GIS 3


Strani jezici: 

  • engleski, nemački

Obrazovanje:

  • 1979 Dipl. Ing.Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu
  • 1990 M.Sc. Prehrambene tehnologije, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu,
  • 1999 Ph.D Prehrambene tehnologije, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu,

Profesionalna orijentacija (oblast, uža oblast i uska orijentacija):

  • Oblast: Biotehničke nauke
  • Grana: Prehrambeno inženjerstvo
  • Naučna disciplina: Tehnologija biljnih proizvoda
  • Uža naučna disciplina: Tehnologija žita i brašna, Gastronomija

Usavršavanja :

  • 2001: Stručni ispit za izradu projektno tehničke dokument. ( br:152 – 1228/91)
  • 2004: Trening i položen ispit za HACCP – kurs za stručnjake u prehrambenoj industriji (certifikat br. 02-015/2004) (PANCERT, Jugoinspekt-Novi Sad), Novi Sad
  • 2004: Inženjerska komora Srbije, licencirani projektant tehnoloških procesa licenca br. 371 681604

Izbori u naučna zvanja

  • 2001. Tehnološki fakultet, Novi Sad, naučni saradnik
  • 2004. PMF, Novi Sad, vanredni professor
  • 2007. Tehnološki fakultet, Novi Sad, naučni saradnik, reizbor
  • 2009. PMF, Novi Sad, vanredni profesor, reizbor
  • 2012. Naučni Institut za prehrambene tehnologije, viši naučni saradnik
  • 2017. PMF, Novi Sad, redovni profesor

Nastavni rad

  • Od. 01.10 2004. god Vanredni profesor na PMF, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo,( do danas) sa 30% radnog vremena. reizabran 22.04. 2010. god u zvanje vanrednog profesora na predmetu „Osnovi pekarstva i poslastičarstva“ (2+2).

U VHS u Beogradu, profesor od 2001 do 2011

  1. Pekarstvo sa poslastičarstvom 1
  2. Pekarstvo sa poslastičarstvom 2
  3. Poslastičarsko pekarski proizvodi,
  4. Poslastičarsko pekarski menadžment

Članstvo u udruženjima

  • 1982 – : Srpsko hemijsko društvo;
  • 1990 do 1992: Međunarodno udruženje za nauku i tehnologijžita(ICC),
  • 2001 – :Komisija za priznavanje sorti podpredsednik i član;
  • 1998 do 2008: Međunarodna komisija Novosadskog poljoprivrednog sajma, Komisija za ocenjivanje kvaliteta proizvoda na bazi žita i brašna, član od 1988, predsednik od 1999. do 2008. god.

Uređivački odbor časopisa:

  • Član izdavačkog saveta – «Žito-hleb» Časopis za tehnologiju žita i brašna, SUISSN-0351-0999, UDK 664.6/7(06), Izdavač Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Novi Sad, u kontinuitetu.
  • Član uređivačkog odbora Journal of Institute for Food Technology in Novi Sad (2010).

Mentor/komentor:

  • 3 disertacija, magistarski rad, 1 specijalistički rad, 50-tak dipl. radova

Publikacije: 

  • objavio preko 128 naucnih radova, udžbenik za potrebe Visoke poljoprivredne škole i udžbenik za VHŠ strukovnih studija u Beogradu
  1. Stojanović T., Psodorov Đ., (2007.) Savremena tehnologija žita, brašna i hleba, Visoka poljoprivredno – prehrambena škola u Prokuplju, ISBN 978-86-7994-003-2, COBISS.SR-ID 22777543.
  2. Psodorov Đ., Vukić M., (2009) „ POSLASTIČARSTVO I PEKARSTVO 1 i 2“) Visoka hotelijerska škola, strukovnih studija BEOGRAD ,ISBN 978-86-8377-774-7
    COBISS.SR-ID 152334286

Projekti:

  •  rukovodilac 2 projekta koje jefinansiraloMinistarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije, trenutno učesnik na 2 projekta (interdisciplinarna projekta Ministarstva za nauku i prosvetu Republike Srbije) i na međunarodnom projektu »CHANCE 2012«

Tehnička rešenja: 

  • Autor/koautor 7 tehničkih rešenja i 2 patentna rešenja