Inicijativa pametnih turističkih veština – SMARTOUR

Novi Erazmus+ projekat Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, sa nazivom „Inicijativa pametnih turističkih veština – SMARTOUR“ ima za cilj da kreira sveobuhvatne materijale za edukatore koji će im omogućiti da promovišu i organizuju razvoj pametnog turizma u lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i preduzećima koja su aktivna u razvoju turizma.
Dana 12. i 13. jula partneri na SMARTOUR projektu su se sastali u Banskoj Bistrica u Slovačkoj kako bi diskutovali o trenutnom toku projekta i dogovorili o dalji aktivnostima. Domaćini sastanka su bili nevladina organizacija E-Code i Mateja Bela Univerzitet iz Banske Bistrice. Sastanku su prisustvovali i ostali partneri na projektu: Institut za razvoj i obrazovanje sporta iz Poljske, Institut Novi turizam iz Slovenije, Evropsko društvo za divljinu iz Austrije i Centar za poslovnu podršku za mala i srednja preduzeća iz Bugarske.
Jedna od najvažnijih početnih aktivnosti projekta bilo je sprovođenje ankete o analizi obrazovnih potreba u svakoj partnerskoj zemlji. Partneri su ukupno prikupili 161 upitnik od turističkih stručnjaka, nastavnika i studenata, vlasnika preduzeća, zaposlenih u organizacijama za upravljanje destinacijama, zaposlenih u turističkom biznisu i od drugih subjekata iz oblasti turizma. Nakon završetka analize ankete o proceni potreba, partneri će nastaviti rad na razvoju obrazovnih programa, edukativnih materijala i sprovođenje aktivnosti učenja, podučavanja i obuke u različitim zemljama.